krakersy z rodzynkami

chrupiące i aromatyczne domowe krakersy. Jak w dzieciństwie! Przygotować. Jeśli uwielbiasz grzanki, takie jak ja, spróbuj zrobić je sam. Wtedy na pewno możesz być pewien składu, nie bój się dawać ich dzieciom. Uwielbiam krakersy rano z kawą i wieczorną herbatą, zwłaszcza z dżemem morelowym lub dżemem jagodowym, ale same w sobie są bardzo dobre! Kruche i przewiewne!
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 77 % 48 g
281 kcal
IG: 4 / 4 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 17 h 30 min

na początek przygotuj ciasto:

1. Podgrzej serwatkę (lub wodę) do 38 stopni.
2. Wlać drożdże do ciepłej serwatki, wymieszać.
3. Dodaj przesianą mąkę i cukier do mieszanki drożdży i serwatki, dobrze wymieszaj.
4. Przykryj ciasto ręcznikiem lub pokrywką, umieść na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość i będzie można przystąpić do przygotowania ciasta:

1. Ubij jajko, dodaj do ciasta.
2. Wlej serum.
3. Dodaj cukier, sól i wanilinę, a następnie wymieszaj.
4. Rozpuść masło, wlej do reszty masy.
5. W małych porcjach włóż przesianą mąkę do ciasta, zagnieść ciasto.
6. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i umieść je ponownie w ciepłym miejscu, teraz-na półtorej godziny.
7. W tym czasie opłucz rodzynki, osusz ręcznikiem.
8. Wymieszaj rodzynki z ciastem.

teraz możesz przejść bezpośrednio do robienia krakersów:

1. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Możesz również użyć naczyń do pieczenia.
2. Ciasto podzielić na kilka części, uformować w batoniki i ułożyć na blasze do pieczenia. Lub włóż do form.
3. Pozostaw batony w ciepłym miejscu. To zajmie półtorej godziny.
4. Ubij jajko i posmaruj powierzchnię batonów.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i ustaw batoniki do pieczenia przez 20 do 25 minut, aż lekko się zrumienią.
6. Pozostaw gotowe batony na 12 godzin, ponieważ świeże półfabrykaty mogą się bardzo kruszyć podczas krojenia.
7. Pokrój batoniki w plastry o grubości 1-1, 5 cm.
8. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uważnie obserwuj, aby nie wysuszyć krakersów, ponieważ proces suszenia jest dość szybki.
9. Grzanki są zarumienione - odwróć je na drugą stronę i kontynuuj suszenie.

domowe krakersy z rodzynkami są gotowe i można je podawać z herbatą. Szczególnie smaczne z różnymi dodatkami, takimi jak dżem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy