skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj ciasto:
1. Podgrzej serwatkę (lub wodę) do 38 stopni.
2. Wlać drożdże do ciepłej serwatki, wymieszać.
3. Dodaj przesianą mąkę i cukier do mieszanki drożdży i serwatki, dobrze wymieszaj.
4. Przykryj ciasto ręcznikiem lub pokrywką, umieść na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość i będzie można przystąpić do przygotowania ciasta:
1. Ubij jajko, dodaj do ciasta.
2. Wlej serum.
3. Dodaj cukier, sól i wanilinę, a następnie wymieszaj.
4. Rozpuść masło, wlej do reszty masy.
5. W małych porcjach włóż przesianą mąkę do ciasta, zagnieść ciasto.
6. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i umieść je ponownie w ciepłym miejscu, teraz-na półtorej godziny.
7. W tym czasie opłucz rodzynki, osusz ręcznikiem.
8. Wymieszaj rodzynki z ciastem.
teraz możesz przejść bezpośrednio do robienia krakersów:
1. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Możesz również użyć naczyń do pieczenia.
2. Ciasto podzielić na kilka części, uformować w batoniki i ułożyć na blasze do pieczenia. Lub włóż do form.
3. Pozostaw batony w ciepłym miejscu. To zajmie półtorej godziny.
4. Ubij jajko i posmaruj powierzchnię batonów.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i ustaw batoniki do pieczenia przez 20 do 25 minut, aż lekko się zrumienią.
6. Pozostaw gotowe batony na 12 godzin, ponieważ świeże półfabrykaty mogą się bardzo kruszyć podczas krojenia.
7. Pokrój batoniki w plastry o grubości 1-1, 5 cm.
8. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Uważnie obserwuj, aby nie wysuszyć krakersów, ponieważ proces suszenia jest dość szybki.
9. Grzanki są zarumienione - odwróć je na drugą stronę i kontynuuj suszenie.
domowe krakersy z rodzynkami są gotowe i można je podawać z herbatą. Szczególnie smaczne z różnymi dodatkami, takimi jak dżem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g