meksykańska mieszanka z kurczakiem

Super danie na przytulny rodzinny obiad! Meksykańska mieszanka z kurczakiem to świetne połączenie smaku i składników odżywczych. Tradycyjnie mieszanka meksykańska zawiera następujące składniki: marchewkę, słodką paprykę, fasolę szparagową, cebulę, zielony groszek i oczywiście kukurydzę cukrową. Lepiej udekorować kurczaka i nie znaleźć! Mięso można marynować nie tylko w mieszance majonezu i keczupu, istnieje wiele innych opcji, na przykład beztłuszczowy kefir jest idealny do tego biznesu, kurczak okaże się również bardzo smaczny.
VallinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 19 % 5 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

jeśli chodzi o meksykańską mieszankę, będzie służyć jako wspaniały dodatek witaminowy do mięsa, którego ani dorośli, ani dzieci nie mogą odmówić. Jego piękno polega również na tym, że składniki nie wymagają wstępnego rozmrażania przed gotowaniem, co znacznie oszczędza czas. Nie musisz używać mieszanki przypraw do kurczaka, jest to opcjonalne. Zacznijmy więc gotować i zaczyna się od kurczaka:

- sprawdzamy udka kurczaka, jeśli w niektórych miejscach na skórze nie ma usuniętych piór, należy je usunąć, jest to bardzo wygodne przy użyciu pęsety;

- następnie umyj nogi, osusz ręcznikami papierowymi, włóż do miski;

- w osobnej misce połącz keczup i majonez, wymieszaj, dodaj niewielką ilość mieszanki przypraw do kurczaka, czosnku w proszku, a także soli i czarnego pieprzu do smaku;

- dokładnie wymieszaj składniki w misce, aż będą gładkie i obficie posmaruj wcześniej przygotowane udka z kurczaka;

- przykryj miskę z udkami folią spożywczą, jeśli jest pokrywka - ogólnie świetnie, Wyślij do lodówki na półtorej do dwóch godzin, aby kurczak miał czas na prawidłowe marynowanie;

- umieść marynowane udka z kurczaka w naczyniu do pieczenia, tutaj również rozłóż meksykańską mieszankę;

- wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez pół godziny, Czas gotowania może wynosić plus minus pięć minut, zależy to bezpośrednio od rodzaju i mocy piekarnika.

podawaj danie na stole natychmiast po ugotowaniu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Meksykańska mieszanka mrożona - 72   kcal/100g

Podobne przepisy