skład / składniki
metoda gotowania
przesiej mąkę do miski, dodaj sól i masło o temperaturze pokojowej, zmiel składniki rękami na okruchy. Następnie dodaj śmietanę i sodę do okruchów, zagniataj miękkie plastikowe ciasto, zapakuj je w folię spożywczą i wyślij do lodówki na 2 godziny.
W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w cienkie półpierścienie, smażymy na oleju roślinnym do miękkości, następnie solimy i pieprzymy do smaku. Topiony ser zetrzyj na grubej tarce i połącz ze smażoną cebulą, gdy jest jeszcze gorący, wymieszaj. Rozbij jajka do miski, dodaj szczyptę soli i ubij ręczną trzepaczką, wlej masę jajeczną do schłodzonej cebuli i sera, wymieszaj.
ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Rozwałkuj większość w cienką warstwę, umieść ją w naczyniu do pieczenia, podstawa powinna być wykonana z boku. Rozłóż nadzienie na podstawie, rozwałkuj resztę ciasta, wykonaj nakłucia na całej powierzchni, przykryj nadzienie, ściśnij krawędzie. Piec ciasto przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
podawaj na stole w ciepłej formie.
spróbuj, jest niesamowicie pyszny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g