zapiekanka z mielonej ryby

pyszne, szybkie i satysfakcjonujące danie, z rzędu dwa w jednym! Zapiekanka z mieloną rybą to nie tylko smaczne danie, ale także zdrowe. Jest to nie tylko łatwe do przygotowania, ale także do spożycia danie – nie musisz wybierać pestek ryb. I urozmaicić zapiekanki z mielonej ryby, używając różnych składników, które dobrze komponują się z rybą: ziemniaki, ryż, makaron, kapusta i inne. Okazuje się, że jest to kompletne danie, które łączy zarówno rybę, jak i dodatek do niej.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 15 % 3 g
węglowodany 45 % 9 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z mielonej ryby? Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na duże kawałki, włożyć do rondla, zalać wodą i podpalić. Gotuj jak puree, dodaj sól do smaku podczas gotowania. Odcedź gotowe ziemniaki i zamień je w puree. Do smaku dodaj sól i czarny pieprz. Niech tłuczone ziemniaki ostygną, ubij jajko kurze, dokładnie wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz użyć dowolnej ryby według preferencji smakowych, w sklepie możesz nawet teraz kupić gotowe mielone ryby, ale nadal lepiej jest zrobić to sam ze świeżych ryb, nie jest to trudne. Oczyść, umyj tuszę rybną, usuń skórę, grzbiet i duże kości. Podziel miąższ na kawałki i włóż do miski blendera. Zmiel mięso na puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko kurze, dodaj posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj i obróć blenderem, aż mięso mielone będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Rozłóż większość tłuczonych ziemniaków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż mieloną rybę równomiernie na warstwie ziemniaków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I ponownie przykryj nadzienie rybne ziemniakami. Posypać twardym serem startym na drobnej tarce. Możesz po prostu posmarować kwaśną śmietaną lub majonezem, aby zapiekanka nabrała pięknego rumieńca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyślij zapiekankę do piekarnika na 30 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika, objętości formy i ilości składników. Zapiekanka powinna zarumienić się na wierzchu. Wyjmij go z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Opcjonalnie do zapiekanki rybnej można podać sos lub majonez, świeże lub marynowane warzywa, świeże zioła i chleb. Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy