skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z mielonej ryby? Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na duże kawałki, włożyć do rondla, zalać wodą i podpalić. Gotuj jak puree, dodaj sól do smaku podczas gotowania. Odcedź gotowe ziemniaki i zamień je w puree. Do smaku dodaj sól i czarny pieprz. Niech tłuczone ziemniaki ostygną, ubij jajko kurze, dokładnie wymieszaj.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 3:
Możesz użyć dowolnej ryby według preferencji smakowych, w sklepie możesz nawet teraz kupić gotowe mielone ryby, ale nadal lepiej jest zrobić to sam ze świeżych ryb, nie jest to trudne. Oczyść, umyj tuszę rybną, usuń skórę, grzbiet i duże kości. Podziel miąższ na kawałki i włóż do miski blendera. Zmiel mięso na puree.
Krok 4:
Ubij jajko kurze, dodaj posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj i obróć blenderem, aż mięso mielone będzie gładkie.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Rozłóż większość tłuczonych ziemniaków.
Krok 6:
Rozłóż mieloną rybę równomiernie na warstwie ziemniaków.
Krok 7:
I ponownie przykryj nadzienie rybne ziemniakami. Posypać twardym serem startym na drobnej tarce. Możesz po prostu posmarować kwaśną śmietaną lub majonezem, aby zapiekanka nabrała pięknego rumieńca.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyślij zapiekankę do piekarnika na 30 minut. Musisz skupić się na pracy piekarnika, objętości formy i ilości składników. Zapiekanka powinna zarumienić się na wierzchu. Wyjmij go z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj.
Krok 9:
Opcjonalnie do zapiekanki rybnej można podać sos lub majonez, świeże lub marynowane warzywa, świeże zioła i chleb. Smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g