mintaj w rękawie

dania rybne są zawsze smaczne i bardzo zdrowe! Mintaj pieczony w rękawie w piekarniku to świetne danie na lunch lub kolację. Mintaj ma bogaty skład witamin, a także zawiera szeroką gamę soli mineralnych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ta ryba jest pyszna w każdej formie: smażona, gotowana, gotowana na parze lub pieczona. Ten przepis ujawnia całe bogactwo jego smaku, ponieważ mintaj jest przygotowywany w rękawie w piekarniku. Mięso nie jest przesuszone, zachowuje wszystkie soki i smaki.
sofijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 21 % 4 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Jeśli filet rybny jest zamrożony, nie trzeba go rozmrażać przed gotowaniem. Wystarczy zastąpić filet pod strumieniem zimnej bieżącej wody i przytrzymać go przez kilka sekund. Niech zniknie górna cienka warstwa lodu. Przygotowany filet dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.

2. Pomarańcze dokładnie umyć w gorącej wodzie, można nawet za pomocą pędzla. Najważniejsze jest, aby dobrze zmyć kompozycje, które zwykle traktują owoce cytrusowe. Następnie, dla większego bezpieczeństwa, zalej owoce wrzącą wodą, osusz. Pokrój jedną pomarańczę w cienkie plasterki.

3. Rozłóż pokrojoną pomarańczę w rękawie do pieczenia. Tutaj dodajemy gałązkę rozmarynu. Obficie pocieramy filety rybne solą i czarnym pieprzem po obu stronach. Skrop oliwą z oliwek. Wysyłamy mintaja do rękawa. Naprawiamy rękaw po obu stronach. Za pomocą igły wykonujemy w nim kilka nakłuć, aby para mogła się wydostać.

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Paczkę z rybą umieszczamy na blasze do pieczenia lub w formie żaroodpornej. Mintaja wysyłamy do piekarnika, pieczemy przez 40-50 minut. Czas zależy od grubości fileta i oczywiście od rodzaju piekarnika. Filety powinny stać się białe. Jeśli ryba nie była pierwotnie zamrożona, czas pieczenia skraca się do 25-30 minut.

5. Podczas pieczenia ryby przygotuj sos. Szalotki obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Włóż cebulę do miski, tutaj wysyłamy musztardę Dijon, posiekany rozmaryn, sól i pieprz. Pozostałe pomarańcze są grubo krojone, a następnie mielone za pomocą blendera. Rozłóż pomarańcze w misce. Wlej oliwę z oliwek do tego sosu i dokładnie wymieszaj.

6. Gotową rybę ostrożnie wyjmujemy z rękawa, pięknie podajemy na talerzu. Wlać przygotowany sos, udekorować gałązką rozmarynu. Natychmiast podawaj na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy