skład / składniki
metoda gotowania
1. Jeśli filet rybny jest zamrożony, nie trzeba go rozmrażać przed gotowaniem. Wystarczy zastąpić filet pod strumieniem zimnej bieżącej wody i przytrzymać go przez kilka sekund. Niech zniknie górna cienka warstwa lodu. Przygotowany filet dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
2. Pomarańcze dokładnie umyć w gorącej wodzie, można nawet za pomocą pędzla. Najważniejsze jest, aby dobrze zmyć kompozycje, które zwykle traktują owoce cytrusowe. Następnie, dla większego bezpieczeństwa, zalej owoce wrzącą wodą, osusz. Pokrój jedną pomarańczę w cienkie plasterki.
3. Rozłóż pokrojoną pomarańczę w rękawie do pieczenia. Tutaj dodajemy gałązkę rozmarynu. Obficie pocieramy filety rybne solą i czarnym pieprzem po obu stronach. Skrop oliwą z oliwek. Wysyłamy mintaja do rękawa. Naprawiamy rękaw po obu stronach. Za pomocą igły wykonujemy w nim kilka nakłuć, aby para mogła się wydostać.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Paczkę z rybą umieszczamy na blasze do pieczenia lub w formie żaroodpornej. Mintaja wysyłamy do piekarnika, pieczemy przez 40-50 minut. Czas zależy od grubości fileta i oczywiście od rodzaju piekarnika. Filety powinny stać się białe. Jeśli ryba nie była pierwotnie zamrożona, czas pieczenia skraca się do 25-30 minut.
5. Podczas pieczenia ryby przygotuj sos. Szalotki obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Włóż cebulę do miski, tutaj wysyłamy musztardę Dijon, posiekany rozmaryn, sól i pieprz. Pozostałe pomarańcze są grubo krojone, a następnie mielone za pomocą blendera. Rozłóż pomarańcze w misce. Wlej oliwę z oliwek do tego sosu i dokładnie wymieszaj.
6. Gotową rybę ostrożnie wyjmujemy z rękawa, pięknie podajemy na talerzu. Wlać przygotowany sos, udekorować gałązką rozmarynu. Natychmiast podawaj na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g