skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec stek z Kety w folii? Aby to zrobić, weź świeże steki z keta, jeśli są zamrożone, a następnie umieść je na dolnej półce lodówki w opakowaniu na kilka godzin, aby jak najlepiej rozmroziły się, aby zachować swoje właściwości. Do marynaty przygotuj sos sojowy, oliwę lub inny olej roślinny, sok z cytryny, musztardę Dijon, możesz dodać trochę miodu.
Krok 2:
Przygotuj steki: obierz łuski, ponieważ zwykle są sprzedawane w łuskach, dobrze spłucz i osusz papierową serwetką lub ręcznikiem kuchennym.
Krok 3:
Zrób marynatę, mieszając sos sojowy, miód, olej roślinny, musztardę i sok z cytryny w misce. Dobrze wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.
Krok 4:
Polej każdy stek marynatą i przytrzymaj przez chwilę.
Krok 5:
Połóż steki na folii, możesz każdy z osobna (pokazałem to w poprzednim przepisie), mam kilka steków, więc złożyłem je razem, układając plasterkiem cytryny. Na każdą rybę połóż gałązkę świeżego lub suszonego tymianku. Wlej marynatę tutaj i zawiń rybę kopertą, pozostawiając małą szczelinę na górze,aby uwolnić parę.
Krok 6:
Piecz steki z Kety w folii w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, po czym wyjmij i podawaj natychmiast.
stek z Kety w folii jest bardzo prosty w przygotowaniu, jak każda czerwona ryba. W końcu praktycznie nie wymaga żadnych problemów, jest całkowicie samowystarczalny i smaczny bez żadnych dodatków. A ze stekami jest jeszcze łatwiej - w końcu jest to gotowa porcja. Dlatego używamy standardowej marynaty musztardowo-miodowej, która jest w stanie podkreślić wszystkie najlepsze cechy ryby, w tym przypadku keta. Ket jest dużą rybą o delikatnym, suchym miąższu w porównaniu z łososiem lub pstrągiem, a najczęściej Ket jest dziką rybą, więc jego wartość jest znacznie wyższa niż wspomniane gatunki.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Świeży Keta - 138 kcal/100g
- Keta solona - 184 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g