wołowina duszona z grzybami

pożywne i sycące danie jest idealne na domowy lunch! Gulasz wołowy z grzybami przygotowuję w każdą niedzielę na rodzinny obiad. To rodzaj tradycji-jedzenie tego konkretnego jedzenia z jakimś dodatkiem (ziemniaki, makaron, płatki zbożowe). Teraz opowiem Ci bardziej szczegółowo o tym przepisie kulinarnym.
LET@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
144 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

zaczynamy więc od ugotowania kawałka umytej wołowiny do miękkości. Następnie włóż kawałek gotowanego mięsa, cebulę, kilka kawałków boczku i roztopione masło do średniej wielkości rondla. Przykryj patelnię pokrywką i umieść na małym ogniu.

następnie, gdy mięso zrumieni się ze wszystkich stron, posyp je przesianą mąką, zalej wrzącą wodą i gotuj przez kilka minut. Następnie przenosimy mięso do innego rondla, w tym samym miejscu wlewamy sos przecedzony przez gazę. Następnie solone lub marynowane grzyby (wziąłem pieczarki) myjemy zimną wodą i smażymy na maśle, po czym zalewamy pieczarki sokiem z cytryny, wkładamy do rondla z wołowiną i mieszamy. Dusić całą masę do miękkości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy