wołowina duszona z grzybami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od ugotowania kawałka umytej wołowiny do miękkości. Następnie włóż kawałek gotowanego mięsa, cebulę, kilka kawałków boczku i roztopione masło do średniej wielkości rondla. Przykryj patelnię pokrywką i umieść na małym ogniu.
następnie, gdy mięso zrumieni się ze wszystkich stron, posyp je przesianą mąką, zalej wrzącą wodą i gotuj przez kilka minut. Następnie przenosimy mięso do innego rondla, w tym samym miejscu wlewamy sos przecedzony przez gazę. Następnie solone lub marynowane grzyby (wziąłem pieczarki) myjemy zimną wodą i smażymy na maśle, po czym zalewamy pieczarki sokiem z cytryny, wkładamy do rondla z wołowiną i mieszamy. Dusić całą masę do miękkości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g










