kaczka nadziewana jabłkami

zaskakująco pyszne pieczone mięso drobiowe! Gotuj! Zwykle ludzie pieczą kaczkę na święta, ale dlaczego nie rozpieszczać siebie i swojej rodziny bez większego powodu? To wszystko, postanowiono: idziemy ugotować kaczkę! :)
liliyaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 64 % 29 g
węglowodany 9 % 4 g
328 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h

przygotuj tuszę:
- spłucz pod bieżącą wodą;
- odetnij końcówki skrzydeł;
- odetnij nadmiar tłuszczu;
- skóra na szyi jest przymocowana do ciała za pomocą wykałaczek;
- zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pocieramy tuszę majerankiem, solą i pieprzem;
- owinąć kaczkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc (10-12 godzin).

gdy tusza leży w lodówce, możesz przygotować nadzienie. Moje jabłka, pokrój w duże plasterki. Myjemy suszone śliwki. Wymieszaj plasterki jabłka ze śliwkami i napełnij tuszę (nie ciasno). Szyjemy brzuch (zawsze ścinam wykałaczkami - jest to dla mnie wygodniejsze).

smarujemy kaczkę olejem roślinnym, umieszczamy na głębokiej blasze do pieczenia (układam wcześniej odcięte skrzydła, a już na nich samą tuszę brzuchem do góry). Wlać bulion (wodę) do blachy do pieczenia, przykryć folią, piec w 200 stopniach przez pół godziny. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 2,5 godziny.

podczas pieczenia okresowo przekłuwamy skórę na nogach i piersi, aby nadmiar tłuszczu mógł się stopić. Następnie zdejmij folię z kaczki i piecz przez kolejne pół godziny.

podawaj gorącą kaczkę na stole, udekorowaną pieczonym nadzieniem i świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy