skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj tuszę:
- spłucz pod bieżącą wodą;
- odetnij końcówki skrzydeł;
- odetnij nadmiar tłuszczu;
- skóra na szyi jest przymocowana do ciała za pomocą wykałaczek;
- zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pocieramy tuszę majerankiem, solą i pieprzem;
- owinąć kaczkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc (10-12 godzin).
gdy tusza leży w lodówce, możesz przygotować nadzienie. Moje jabłka, pokrój w duże plasterki. Myjemy suszone śliwki. Wymieszaj plasterki jabłka ze śliwkami i napełnij tuszę (nie ciasno). Szyjemy brzuch (zawsze ścinam wykałaczkami - jest to dla mnie wygodniejsze).
smarujemy kaczkę olejem roślinnym, umieszczamy na głębokiej blasze do pieczenia (układam wcześniej odcięte skrzydła, a już na nich samą tuszę brzuchem do góry). Wlać bulion (wodę) do blachy do pieczenia, przykryć folią, piec w 200 stopniach przez pół godziny. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 2,5 godziny.
podczas pieczenia okresowo przekłuwamy skórę na nogach i piersi, aby nadmiar tłuszczu mógł się stopić. Następnie zdejmij folię z kaczki i piecz przez kolejne pół godziny.
podawaj gorącą kaczkę na stole, udekorowaną pieczonym nadzieniem i świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g