skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Ryż gotujemy do połowy i wrzucamy do durszlaka.
Krok 2:

Drobno posiekaj dwie główki cebuli i smaż na oleju słonecznikowym na złoty kolor. Odstawiać.
Krok 3:

Weź duży garnek (taki, aby kapusta do niego pasowała), włóż do niego kapustę, dodaj trochę (pół szklanki, nie więcej) wody, podpal i zagotuj. Następnie usuń górne twarde liście kapusty i włóż główkę kapusty z powrotem do rondla i gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż woda się zagotuje.
Krok 4:

Wymieszaj mięso mielone i ryż.
Krok 5:

Dodaj smażoną cebulę.
Krok 6:

Dodaj sól, pieprz i wymieszaj.
Krok 7:

Za pomocą noża oddziel duże liście kapusty. Odetnij twarde części liści.
Krok 8:

Rozłóż trochę mielonego mięsa na krawędzi liścia kapusty.
Krok 9:

Zawijamy gołąbki.
Krok 10:

Włóż gołąbki do żeliwnej patelni lub głębokiego dużego naczynia do pieczenia.
Krok 11:

Pozostałe 2 głowy cebuli pokroić w pierścienie i smażyć na oleju na złoty kolor.
Krok 12:

Dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj na małym ogniu. Gdy się zagotuje, dodaj drobno posiekany koperek.
Krok 13:

Sól, dodaj wodę, zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 14:

Wypełnij gołąbki powstałym sosem. Formę z gołąbkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 90 minut (do miękkości).
Krok 15:

Podawaj gołąbki na gorąco z sosem śmietanowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

