skład / składniki
metoda gotowania
ciasto z galaretką z saury i ryżu jest pyszne, satysfakcjonujące i szybkie.
gotowanie:
1. Ze składników wskazanych do ciasta zagniatamy jednorodne ciasto-ma płynną konsystencję jak śmietana.
2. Do nadzienia mieszamy saurę i ryż, spuszczając część płynu, ugniatamy rybę widelcem.
3. W naczyniu do pieczenia, wysmarowanym olejem i posypanym kaszą manną lub mieloną bułką tartą, wlej część ciasta.
4. Rozłóż nadzienie.
5. Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem.
6. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny (dostosuj do piekarnika).
7. Gdy ciasto się zarumieni, wyjmij je, pozwól mu lekko ostygnąć, przykryj talerzem i szybko odwróć na talerz.
podajemy na obiad, na śniadanie z herbatą, kawą, mlekiem lub kompotem. Dzieci zazwyczaj lubią takie ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sayra fresh - 182 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g