ciasto jabłkowe

pyszne domowe ciasto o smaku jabłkowym!
Nat KaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 65 % 30 g
246 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto okazuje się bardzo smaczne i lekkie. I pod względem gotowania. Najtrudniejsze jest przygotowanie jabłek. Należy je obrać i wyciąć rdzeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść margarynę w łaźni wodnej lub na kuchence, ale uważaj, aby się nie smażyła. Dodaj 2 łyżki. łyżki cukru i rozpuść w margarynie. Używam margaryny. Nigdy nie robiłem tego z masłem, więc nie mogę powiedzieć, jak to się dzieje. Gdy cukier się rozpuści, ostudź i dodaj 0,5 litra. śmietana i soda gaszona octem. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka i stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto powinno być miękkie, ale aby można je było rozwałkować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ciasto na 8 kawałków. Zwiń kulki, przykryj ręcznikiem i pozostaw do odpoczynku. Zajmijmy się kremem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój jabłka w kostkę w kotle i dodaj 200 gr. Sahara. Jeśli lubisz słodsze lub kwaśne jabłka, dodaj trochę więcej cukru. Dusić jabłka pod przykryciem i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jabłka są gotowe, gdy nie są chrupiące. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy jabłka stygną, zajmiemy się ciastami. Rozwałkuj 1 kulkę o grubości 4-5 mm.średnica wynosi około 35-40 cm. możesz je zrobić mniej więcej pod kształt, jaki będzie twoje ciasto. Rozłóż rozwałkowane ciasto na blasze do pieczenia i wykonaj nacięcia nożem. Nie wahaj się z tą sprawą! Rób więcej i częściej, będzie mniej bąbelków. I w piekarniku nagrzanym do 180 C* przez 7-10 minut. Ale uważaj, piekarniki są różne... Jak ciasto z góry trochę ciemnieje, wyciągnij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po wyciągnięciu gotowego ciasta połóż na nim kształt przyszłego ciasta i wytnij wzdłuż konturu. U mnie to zwykły talerz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Upiecz w ten sposób wszystkie ciasta. Nie jedz przycinania. Nadal będziemy ich potrzebować. Dodaj 0,5 śmietany do schłodzonych jabłek i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upieczeniu wszystkich ciast ułóż kawałki na blasze do pieczenia i zrumień w piekarniku. Następnie wyciągnij je i posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj każde ciasto kremem. Najwyższe ciasto, posmarowane kremem, posyp zmiażdżonymi skrawkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw ciasto do namoczenia przez 6 godzin, a najlepiej przez noc w lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy