skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto okazuje się bardzo smaczne i lekkie. I pod względem gotowania. Najtrudniejsze jest przygotowanie jabłek. Należy je obrać i wyciąć rdzeń.
Krok 2:
Rozpuść margarynę w łaźni wodnej lub na kuchence, ale uważaj, aby się nie smażyła. Dodaj 2 łyżki. łyżki cukru i rozpuść w margarynie. Używam margaryny. Nigdy nie robiłem tego z masłem, więc nie mogę powiedzieć, jak to się dzieje. Gdy cukier się rozpuści, ostudź i dodaj 0,5 litra. śmietana i soda gaszona octem. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka i stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto powinno być miękkie, ale aby można je było rozwałkować.
Krok 3:
Pokrój ciasto na 8 kawałków. Zwiń kulki, przykryj ręcznikiem i pozostaw do odpoczynku. Zajmijmy się kremem.
Krok 4:
Pokrój jabłka w kostkę w kotle i dodaj 200 gr. Sahara. Jeśli lubisz słodsze lub kwaśne jabłka, dodaj trochę więcej cukru. Dusić jabłka pod przykryciem i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jabłka są gotowe, gdy nie są chrupiące. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 5:
Podczas gdy jabłka stygną, zajmiemy się ciastami. Rozwałkuj 1 kulkę o grubości 4-5 mm.średnica wynosi około 35-40 cm. możesz je zrobić mniej więcej pod kształt, jaki będzie twoje ciasto. Rozłóż rozwałkowane ciasto na blasze do pieczenia i wykonaj nacięcia nożem. Nie wahaj się z tą sprawą! Rób więcej i częściej, będzie mniej bąbelków. I w piekarniku nagrzanym do 180 C* przez 7-10 minut. Ale uważaj, piekarniki są różne... Jak ciasto z góry trochę ciemnieje, wyciągnij.
Krok 6:
Po wyciągnięciu gotowego ciasta połóż na nim kształt przyszłego ciasta i wytnij wzdłuż konturu. U mnie to zwykły talerz.
Krok 7:
Upiecz w ten sposób wszystkie ciasta. Nie jedz przycinania. Nadal będziemy ich potrzebować. Dodaj 0,5 śmietany do schłodzonych jabłek i dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Po upieczeniu wszystkich ciast ułóż kawałki na blasze do pieczenia i zrumień w piekarniku. Następnie wyciągnij je i posiekaj.
Krok 9:
Posmaruj każde ciasto kremem. Najwyższe ciasto, posmarowane kremem, posyp zmiażdżonymi skrawkami.
Krok 10:
Pozostaw ciasto do namoczenia przez 6 godzin, a najlepiej przez noc w lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g