Napoleon Classic ze skondensowanym mlekiem

cienkie ciasta i mleko skondensowane - co może smakować lepiej?! "Napoleon" pamiętam z dzieciństwa, ponieważ gotowali go bardzo często. W tym czasie nie było takiej obfitości przepisów i wszelkiego rodzaju gadżetów kuchennych. Ale tort pochodzący z dzieciństwa nie stracił dziś na znaczeniu. & quot; Napoleon & quot; nadal pozostaje na wysokości dzięki doskonałemu smakowi. Dzielę się moim ulubionym przepisem na jego przygotowanie.
LondonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 31 % 21 g
węglowodany 59 % 40 g
370 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 30 min

rozbij jajka do szklanki, dodaj cukier i sól, wlej wodę i ocet. Mieszać.

wlej mąkę na powierzchnię roboczą, rozłóż masło, po pokrojeniu w małe kostki i za pomocą noża posiekaj masło mąką, zamieniając w okruchy.

zbieramy powstałe okruchy mąki na wzgórzu, robimy małe wgłębienie pośrodku, wlewamy części mieszanki jajecznej, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zwijamy w kulkę i wysyłamy do lodówki na półtorej godziny.

schłodzone ciasto dzielimy na 9-10 równych części i ponownie wysyłamy do lodówki na godzinę.

połącz zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem, ugniataj, aż będzie całkowicie gładkie.

każdą kulkę ciasta układamy na pergaminie, zwijamy w cienką warstwę, kładziemy na wierzchu naczynia i wycinamy na nim równe koło. Na całym cieście wykonujemy częste nakłucia widelcem i wysyłamy na blachę do pieczenia, pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 5-7 minut (pieczemy kawałki razem z ciastem, przydadzą się na końcu).

zbieramy ciasto, smarując każde ciasto kremem. Upieczone kawałki siekamy rękami lub wałkiem do ciasta i dekorujemy nimi powierzchnię ciasta.

"Napoleon" potrzebuje czasu na impregnację. Wysyłamy go do lodówki na 4-5 godzin.

podawaj ciasto na stole i ciesz się wspaniałym smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy