skład / składniki
metoda gotowania
rozbij jajka do szklanki, dodaj cukier i sól, wlej wodę i ocet. Mieszać.
wlej mąkę na powierzchnię roboczą, rozłóż masło, po pokrojeniu w małe kostki i za pomocą noża posiekaj masło mąką, zamieniając w okruchy.
zbieramy powstałe okruchy mąki na wzgórzu, robimy małe wgłębienie pośrodku, wlewamy części mieszanki jajecznej, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zwijamy w kulkę i wysyłamy do lodówki na półtorej godziny.
schłodzone ciasto dzielimy na 9-10 równych części i ponownie wysyłamy do lodówki na godzinę.
połącz zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem, ugniataj, aż będzie całkowicie gładkie.
każdą kulkę ciasta układamy na pergaminie, zwijamy w cienką warstwę, kładziemy na wierzchu naczynia i wycinamy na nim równe koło. Na całym cieście wykonujemy częste nakłucia widelcem i wysyłamy na blachę do pieczenia, pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 5-7 minut (pieczemy kawałki razem z ciastem, przydadzą się na końcu).
zbieramy ciasto, smarując każde ciasto kremem. Upieczone kawałki siekamy rękami lub wałkiem do ciasta i dekorujemy nimi powierzchnię ciasta.
"Napoleon" potrzebuje czasu na impregnację. Wysyłamy go do lodówki na 4-5 godzin.
podawaj ciasto na stole i ciesz się wspaniałym smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g