klasyczny Puff Napoleon

klasyczne ciasto, które zdobyło tysiące serc! To ja O & quot; Napoleonie & quot;) jest zrobiony z cienkiego ciasta francuskiego, posmarowany kremem. Teraz pojawiło się wiele odmian ciasta i kremu, ale klasyka zawsze pozostaje na szczycie. Spróbuj!
VyuskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 38 % 26 g
węglowodany 54 % 37 g
402 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Margarynę pokroić na kawałki, zmielić mąką (2/3 szklanki) rękami w okruchy, zwinąć w kulkę. W osobnej misce przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, sok z cytryny. Rozbij jajko do szklanki, dodaj wodę, wymieszaj i wlej do mąki. Zagnieść ciasto.

2. Rozwałkuj ciasto na warstwę, rozłóż na nim margarynę z mąką (która została zwinięta w kulkę), zwiń i złóż kopertę. Wysyłamy do lodówki na pół godziny. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto, zwijamy w prostokąt i ponownie formujemy kopertę. Ponownie schładzamy w lodówce przez pół godziny.

3. Zmielić jajko z białym cukrem, dodać wanilinę, wymieszać. W następnym etapie wlej mleko i wyślij do ognia, zagotuj (nie gotuj), zdejmij z ognia i ostudź w temperaturze pokojowej.

4. Ciasto dzielimy na 6 równych części, każdą z nich zwijamy w najcieńszą warstwę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 5-10 minut (do lekkiego rumienia).

5. Zmiękczone masło łączymy ze schłodzoną masą mleczną, ubijamy mikserem, zamieniając w śmietanę.

6. Smarujemy każde ciasto kremem, przycinamy krawędzie, odcinając nadmiar. Posiekane kawałki są kruszone i używane do posypywania na wierzchu.

7. Dajemy Napoleonowi odpowiednie namoczenie, dla którego wkładamy go do lodówki na kilka godzin (lepiej na noc).

podawaj na stole, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal / 100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy