skład / składniki
metoda gotowania
1. Margarynę pokroić na kawałki, zmielić mąką (2/3 szklanki) rękami w okruchy, zwinąć w kulkę. W osobnej misce przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, sok z cytryny. Rozbij jajko do szklanki, dodaj wodę, wymieszaj i wlej do mąki. Zagnieść ciasto.
2. Rozwałkuj ciasto na warstwę, rozłóż na nim margarynę z mąką (która została zwinięta w kulkę), zwiń i złóż kopertę. Wysyłamy do lodówki na pół godziny. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto, zwijamy w prostokąt i ponownie formujemy kopertę. Ponownie schładzamy w lodówce przez pół godziny.
3. Zmielić jajko z białym cukrem, dodać wanilinę, wymieszać. W następnym etapie wlej mleko i wyślij do ognia, zagotuj (nie gotuj), zdejmij z ognia i ostudź w temperaturze pokojowej.
4. Ciasto dzielimy na 6 równych części, każdą z nich zwijamy w najcieńszą warstwę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 5-10 minut (do lekkiego rumienia).
5. Zmiękczone masło łączymy ze schłodzoną masą mleczną, ubijamy mikserem, zamieniając w śmietanę.
6. Smarujemy każde ciasto kremem, przycinamy krawędzie, odcinając nadmiar. Posiekane kawałki są kruszone i używane do posypywania na wierzchu.
7. Dajemy Napoleonowi odpowiednie namoczenie, dla którego wkładamy go do lodówki na kilka godzin (lepiej na noc).
podawaj na stole, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal / 100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g