piersi z kurczaka z ziemniakami w słoiku
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Moja pierś z kurczaka, pokroić na małe kawałki.
2. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki.
3. Obierz marchewki, zetrzyj.
4. Obieramy również cebulę, kroimy w półpierścienie.
przygotowane składniki wkładamy do słoika o pojemności 1 litra, solimy i pokrywamy folią na wierzchu. Wysyłamy do piekarnika (zimnego!!!) i stopniowo podgrzewamy go do 180 stopni.
w tym trybie piecz naczynie przez 50 minut. Po określonym czasie nie spieszymy się, aby wyjąć słoik i pozostawić go w piekarniku na kolejne 15 minut.
po odczekaniu określonego czasu wyjmujemy ziemniaki i podajemy na stole.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g