babeczki z orzechami brazylijskimi

Spróbuj zrobić te babeczki o aromatycznym smaku orzechowym. Obfite i pyszne babeczki na śniadanie lub po prostu na herbatę. Aromat orzechów brazylijskich nadaje tym babeczkom wyjątkowy smak.
LidalideczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 62 % 38 g
325 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
suszone śliwki należy namoczyć. Opłucz go i zanurz w gorącej wodzie na 20 minut. Spuść wodę do osobnego naczynia, nadal nam się przyda. Orzechy obrać. Aby to zrobić, zanurz we wrzącej wodzie na 1 minutę, wyjmij i natychmiast opuść do zimnej wody. To wszystko. Skorupa łatwo pęka.
drobno posiekaj jądra orzechów. Drobno zetrzyj skórkę z cytryny. Drobno posiekaj suszone śliwki.
przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszać. Wprowadzamy mieszankę orzechów, przyprawy i cukier granulowany. Ponownie wymieszaj.
w osobnym pojemniku wymieszaj wodę pozostałą po moczeniu suszonych śliwek, olej słonecznikowy i skórkę. Wlej tę mieszaninę do miski z mąką. Wymieszaj całą masę, a teraz dodaj suszone śliwki.
nasmaruj Foremki do pieczenia babeczek. Napełniamy je i gotujemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-45 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy w foremkach na 10 minut. Następnie połóż na ruszcie, aż całkowicie ostygnie. Piękny deser jest gotowy. Możesz zadzwonić do stołu swoich zjadaczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Orzechy brazylijskie - 654   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy