ciasto Rydzyk rozczochrany

Wielowarstwowe, ale proste i pyszne ciasto. Przygotowuję go na prawie każde wakacje. Okazuje się zawsze trochę inaczej, ale zawsze smacznie.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 75 % 48 g
315 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zmielić dwa jajka i jedną szklankę cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wmieszaj trzy łyżki masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dwie łyżki miodu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść mieszaninę w łaźni wodnej i podgrzewaj, mieszając, aż olej całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kontynuując podgrzewanie, dodaj trzy łyżeczki sody gaszonej octem. Ocet wymaga około trzech łyżeczek do herbaty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zdejmij ciepłą mieszaninę z ognia i stopniowo mieszaj trzy szklanki mąki. Pozostałe pół szklanki przyda się, gdy rozwałkujemy ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj kiełbasę z ciasta i podziel na osiem lub dziesięć części, w zależności od wielkości przyszłych ciast.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości jednego milimetra. Usuń pozostałe ciasto pod ręcznikiem lub folią, aby nie wyschło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około trzy minuty na złoty kolor. Bądź ostrożny-ciasta są pieczone bardzo szybko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do śmietany ubij cukier z cynamonem i śmietaną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj krem jeszcze gorącymi ciastami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i udekoruj ciasto. Możesz użyć papierowego kornetu lub strzykawki lub po prostu łyżeczki.

następnie pozwól ciastu ostygnąć i wstaw do lodówki na kilka godzin.

nigdy nie przycinam ciast do tego ciasta, ponieważ znajduję specjalny smak w dobrze nasyconych kremem cienkich krawędziach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy