karmelowe ciasteczka sezamowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. W misce przesiać dwa rodzaje mąki, wanilinę i proszek do pieczenia. Odłóż na bok.
2. W rondlu dodaj masło, dwa rodzaje cukru i sezam, gotuj na złoty kolor, a następnie wlej Baileys.
3. Gdy tylko mieszanina karmelowo-sezamowa stanie się Bursztynowa, wlej trochę mieszanki mąki, wymieszaj i zdejmij z ognia.
4. Gdy tylko mieszanina trochę ostygnie, dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
5. Uformuj kulki z ciasta i dociśnij je dłonią, aby uzyskać bardziej płaski kształt. Rozłóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem.
6. Piec w nagrzanym piekarniku do 180° - 15-20 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku.
smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g


