skład / składniki
metoda gotowania
po ugotowaniu owsianki z całego owsa, gotowanej w garnku zgodnie z tym przepisem kulinarnym, mile zaskoczysz swoich bliskich. Tradycyjne gotowanie owsianki polega na gotowaniu jej w garnku w gorącym piekarniku, oczywiście z powodu braku piekarnika. Taka owsianka jest anulowana w porównaniu z owsianką, która została ugotowana w rondlu na kuchence gazowej. Owsianka w garnku okazuje się znacznie bardziej puszysta, krucha. Jeśli oczywiście poprawnie określisz stosunek objętości wody do owsianki, a co ważne – reżim temperaturowy. Aby przygotować owsiankę w garnku, zgodnie z tym przepisem kulinarnym, sortujemy owies pełnoziarnisty, myjemy i wkładamy do rondla. Wlać wrzącą wodę i przykryć pokrywką. Pozostaw w tej formie na około 8 godzin w temperaturze pokojowej. Po upływie tych 8 godzin przenosimy owies wraz z wodą do glinianego garnka i wkładamy garnek do piekarnika nagrzanego do 100 C. Trzymaj garnek w piekarniku przez około 2 godziny. Następnie wyjmij garnek i dodaj sól, cukier i dokładnie wymieszaj. A jeśli nie jesteś na diecie, włóż tam masło. Do celów dietetycznych możesz doprawić owsiankę jogurtem. To świetny posiłek na śniadanie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Owies - 316 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g

