owsianka z całego owsa duszona w garnku

bardzo apetyczne, satysfakcjonujące i zdrowe danie. Polecam wszystkim!
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 60 % 12 g
108 kcal
IG: 0 / 91 / 9

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 h 15 min

po ugotowaniu owsianki z całego owsa, gotowanej w garnku zgodnie z tym przepisem kulinarnym, mile zaskoczysz swoich bliskich. Tradycyjne gotowanie owsianki polega na gotowaniu jej w garnku w gorącym piekarniku, oczywiście z powodu braku piekarnika. Taka owsianka jest anulowana w porównaniu z owsianką, która została ugotowana w rondlu na kuchence gazowej. Owsianka w garnku okazuje się znacznie bardziej puszysta, krucha. Jeśli oczywiście poprawnie określisz stosunek objętości wody do owsianki, a co ważne – reżim temperaturowy. Aby przygotować owsiankę w garnku, zgodnie z tym przepisem kulinarnym, sortujemy owies pełnoziarnisty, myjemy i wkładamy do rondla. Wlać wrzącą wodę i przykryć pokrywką. Pozostaw w tej formie na około 8 godzin w temperaturze pokojowej. Po upływie tych 8 godzin przenosimy owies wraz z wodą do glinianego garnka i wkładamy garnek do piekarnika nagrzanego do 100 C. Trzymaj garnek w piekarniku przez około 2 godziny. Następnie wyjmij garnek i dodaj sól, cukier i dokładnie wymieszaj. A jeśli nie jesteś na diecie, włóż tam masło. Do celów dietetycznych możesz doprawić owsiankę jogurtem. To świetny posiłek na śniadanie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Owies - 316   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy