truflowy deser winogronowo-czekoladowy

niesamowicie pyszny deser dla prawdziwych smakoszy! Wszyscy kochają winogrona, oczywiście także czekoladę. Ale w tym samym czasie jedzenie winogron i czekolady jest niewygodne. Dlatego powstał taki wspaniały deser, który łączy oba ulubione produkty. Osobiście w mojej rodzinie takie danie jest jednym z moich ulubionych, całkowicie zastępuje słodycze. Dla gości też go gotuję. Na początku wszyscy myślą, że oferuję im domowe cukierki, ale po wypróbowaniu... są zachwyceni! Radzę spróbować!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 69 % 24 g
170 kcal
IG: 61 / 0 / 39

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

winogrona po umyciu dobrze wysusz, włóż do miski z szerokim dnem.

rozpuść czekoladę w łaźni wodnej (możesz w kuchence mikrofalowej). Lekko ostudzić. Następnie dodaj trochę do winogron, mieszając.

winogrona powinny być "oblane" czekoladą ze wszystkich stron.

po jednej łyżce kakao należy użyć do posypania winogron(lepiej przesiać kakao). Wymieszać. I znowu w kakao.

wyłóż papier spożywczy na tabliczce i połóż na nim kulki truflowe. Po schłodzeniu i do zestalenia.

z kulek o różnych rozmiarach ułóż kiść winogron na osobnym naczyniu, udekoruj liśćmi czekolady.

podawaj jako zdrowy i wyrafinowany deser!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy