deser z truflami z winogron i czekolady
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
winogrona po umyciu dobrze wysusz, włóż do miski z szerokim dnem.
rozpuść czekoladę w łaźni wodnej (możesz w kuchence mikrofalowej). Lekko ostudzić. Następnie dodaj trochę do winogron, mieszając.
winogrona powinny być "oblane" czekoladą ze wszystkich stron.
po jednej łyżce kakao należy użyć do posypania winogron(lepiej przesiać kakao). Wymieszać. I znowu w kakao.
wyłóż papier spożywczy na tabliczce i połóż na nim kulki truflowe. Po schłodzeniu i do zestalenia.
z kulek o różnych rozmiarach ułóż kiść winogron na osobnym naczyniu, udekoruj liśćmi czekolady.
podawaj jako zdrowy i wyrafinowany deser!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g






