skład / składniki
metoda gotowania
kaczka w sosie śliwkowym z chrupiącą skórką– jak to brzmi apetycznie! W rzeczywistości to jedzenie nie tylko brzmi i wygląda apetycznie, ale także smak tego dania jest doskonały. Sama nazwa już prosi o szybkie ugotowanie, aby z przyjemnością skosztować tego pysznego dania. Samo danie przyszło do nas z kuchni chińskiej. A przepis kulinarny jest dość prosty. Najpierw usmaż ziarna pieprzu sechuan z dodatkiem soli morskiej na patelni, podczas gdy konieczne jest ciągłe mieszanie, aż sól zmieni kolor. wlej suszone przyprawy do moździerza i dokładnie zmiel. Rozmrożoną kaczkę wypatroszymy i dokładnie posmarujemy naszą mieszanką pieprzu i soli, musimy dokładnie wcierać mieszaninę w kaczkę. Następnie wkładamy ptaka do podwójnego kotła i zostawiamy go tam, aż będzie gotowy, i trzymając go trochę w przeciągu, schładzamy w lodówce. Wlej wodę do rondla, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Następnie do syropu dodajemy ugotowany anyż gwiazdkowy i śliwki, które wcześniej oczyszczamy i kroimy. Wyciśnij sok z limonki i dodaj tam laski cynamonu. Tą mieszanką polewamy naszą kaczkę. Następnie kroimy kaczkę na porcje, najlepiej usuwając wszystkie kości. Rozwałkuj kawałki kaczki w panierce i smaż w głębokim tłuszczu przez 2 minuty, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Niesamowite jedzenie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g

