skład / składniki
metoda gotowania
strzały czosnku są ostrożnie usuwane, aż zaczną prostować się z eleganckich pętli, a doświadczeni ogrodnicy robią to, aby sama głowa czosnku była większa, a roślina nie marnowała siły na kwitnienie. Gorliwe gospodynie domowe dla samych strzelców, które wydawałyby się warte wysłania na stos kompostu, znajdują przyzwoite zastosowanie, zbierając je na różne sposoby: marynowane, solone, gotowane kawior, zamrażane.
aby przygotować mrożone strzały czosnkowe, należy je wcześniej przygotować, a mianowicie ostrożnie spłukać strzały pod bieżącą wodą i odciąć górną grubszą i twardszą część przyszłym pąkiem. Tylko młode, delikatne dolne części strzałek będą używane. To One należy następnie pokroić na krótsze (3-4 cm) kawałki i złożyć w czystą, gęstą torbę lub pojemnik wykonany z plastiku spożywczego, który nadaje się do użytku w zamrażarce. Ostrożnie zamknij i umieść strzałki w zamrażarce.
cechą mrożonych strzał czosnkowych jest to, że nawet po rozmrożeniu pozostaną dość gęste i elastyczne.
istnieją opcje zamrażania już gotowanych strzałek, kawioru ze strzałek, zamrażania strzałek czosnkowych z ziołami, w postaci pachnącego masła, mieszania pokruszonych strzałek ze zmiękczonym masłem, jednak ta sama metoda przygotowania jest oczywiście najprostsza i najłatwiejsza.
jak dalej gotować strzały czosnkowe? Zimą takie strzały można dodawać do pierwszych dań lub przygotowywać z nich ciekawe przekąski. To kwestia gustu, przepisów z takim składnikiem nie jest tak mało, poza tym rozmrożone strzały są mniej ostre w smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g

