jarmuż do słoików instant

pyszna i szybka w przygotowaniu przystawka z jarmużu! Przekąski i sałatki ze świeżej białej kapusty są bardzo popularne w naszym kraju. Jest to uzasadnione prostotą i szybkością ich przygotowania, taniością i dostępnością składników oraz, oczywiście, doskonałym smakiem i zaletami gotowego produktu. Kapusta jest marynowana, solona i kwaszona na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Jeden z szybkich i łatwych sposobów solenia kapusty bezpośrednio w słoikach pozwala po dość krótkim czasie cieszyć się pyszną sałatką. Można go podawać jako niezależne danie lub uzupełniać je gorącymi lub innymi potrawami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
19 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do solenia kapusty. Z reguły kapusta jest solona pod koniec września-na początku października, kiedy kapusta biała jest bogata w kwas mlekowy. Ważna jest również odmiana białej kapusty do przygotowywania z niej preparatów na zimę. Kupując od sprzedawcy, możesz wyjaśnić, czy taka kapusta nadaje się do solenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń górne suche liście z główki kapusty, pokrój łodygę, drobno posiekaj kapustę nożem lub specjalną tarką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski. Jeśli kęs kapusty jest przygotowywany w dużych ilościach, możesz użyć robota kuchennego, przepuścić przez niego wszystkie warzywa niezbędne do solenia kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kapustę i marchewkę wkładamy do głębokiego pojemnika, mieszamy, można je ugniatać rękami, aby warzywa wypuściły sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i sól, pozwól solance całkowicie ostygnąć. Umyj słoiki o pożądanej objętości roztworem sody i sterylizuj w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Przenosimy kapustę z marchewką do wysterylizowanych czystych słoików, bardzo mocno układamy warzywa, ubijając rękami lub drewnianym pchnięciem. Fermentacja została zakończona, zamykamy słoiki pokrywkami i przechowujemy w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej kapustę gotowaną solanką do słoików. Pokrywamy słoiki pokrywkami (ale nie zamykamy ich szczelnie, kapusta powinna "oddychać") i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 dni do fermentacji. Podczas fermentacji możliwe jest wylewanie soku ze słoika, dlatego lepiej umieścić słoiki z kapustą w misce lub innym głębokim pojemniku, wyciekającą solankę należy wlać z powrotem do słoików, aby kapusta była pokryta solanką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przystawka jest gotowa, możesz ją podać. Prosta sałatka jest bardzo smaczna z takiej kapusty, wystarczy dodać drobno posiekaną świeżą cebulę i olej roślinny. Podawaj danie do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy