skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki do solenia kapusty. Z reguły kapusta jest solona pod koniec września-na początku października, kiedy kapusta biała jest bogata w kwas mlekowy. Ważna jest również odmiana białej kapusty do przygotowywania z niej preparatów na zimę. Kupując od sprzedawcy, możesz wyjaśnić, czy taka kapusta nadaje się do solenia.
Krok 2:

Usuń górne suche liście z główki kapusty, pokrój łodygę, drobno posiekaj kapustę nożem lub specjalną tarką.
Krok 3:

Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski. Jeśli kęs kapusty jest przygotowywany w dużych ilościach, możesz użyć robota kuchennego, przepuścić przez niego wszystkie warzywa niezbędne do solenia kapusty.
Krok 4:

Kapustę i marchewkę wkładamy do głębokiego pojemnika, mieszamy, można je ugniatać rękami, aby warzywa wypuściły sok.
Krok 5:

Zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i sól, pozwól solance całkowicie ostygnąć. Umyj słoiki o pożądanej objętości roztworem sody i sterylizuj w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Przenosimy kapustę z marchewką do wysterylizowanych czystych słoików, bardzo mocno układamy warzywa, ubijając rękami lub drewnianym pchnięciem. Fermentacja została zakończona, zamykamy słoiki pokrywkami i przechowujemy w lodówce.
Krok 6:

Wlej kapustę gotowaną solanką do słoików. Pokrywamy słoiki pokrywkami (ale nie zamykamy ich szczelnie, kapusta powinna "oddychać") i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3-4 dni do fermentacji. Podczas fermentacji możliwe jest wylewanie soku ze słoika, dlatego lepiej umieścić słoiki z kapustą w misce lub innym głębokim pojemniku, wyciekającą solankę należy wlać z powrotem do słoików, aby kapusta była pokryta solanką.
Krok 7:

Przystawka jest gotowa, możesz ją podać. Prosta sałatka jest bardzo smaczna z takiej kapusty, wystarczy dodać drobno posiekaną świeżą cebulę i olej roślinny. Podawaj danie do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g




