lekko solone ogórki na wodzie mineralnej

bardzo smaczne i szybkie ogórki! Podobają się wszystkim! Lato na wyciągnięcie ręki! Nadchodzi czas świeżych warzyw i owoców.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
33 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 16 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lekko solone ogórki na wodzie mineralnej? Weź takie piękne ogórki! Umyj, namocz w wodzie, odetnij końcówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż połowę ziół i posiekanego czosnku, ostrą paprykę na dnie dwulitrowego słoika, a następnie ułóż ogórki. Na wierzch połóż resztę zieleni, czosnek, lavrushkę, dodaj sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę mineralną w kilku krokach (ostrożnie! Będzie się pienić!) Woda powinna całkowicie pokryć ogórki. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na cztery godziny. Następnie przykręć pokrywkę i włóż słoik do lodówki na 12 godzin.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnego ranka jemy pyszne, chrupiące, lekko solone ogórki! Miłego solenia!

myślę, że wszyscy mają już w sprzedaży młode ogórki. Nadszedł czas, aby je zamknąć! Oto kilka wskazówek.
istnieją trzy główne sposoby przygotowania lekko solonych ogórków: w solance (gorącej lub zimnej), we własnym soku i "suchej" metodzie. Pomimo poważnych różnic w przygotowaniu, wszystkie przepisy łączą małe sztuczki.
najlepsze ogórki do szybkiego solenia to małe (ale nie korniszony), mocne i cienkie, jasnozielone i w pryszczach. Nawiasem mówiąc, pryszcze wskazują, że masz pod ręką marynowaną odmianę ogórków, a nie sałatkę (gładką). Lepiej jest wziąć ogórki tej samej wielkości, aby sól w końcu wystarczyła wszystkim po równo. Aby ogórki były szczególnie chrupiące i gęste, należy je trzymać w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Pamiętaj, aby odciąć końcówki ogórków: po pierwsze, to w nich mogą gromadzić się azotany, a po drugie, dzięki czemu gotują się szybciej i lepiej. Wysyłając ogórki do pojemnika do solenia, lepiej umieścić je pionowo-solą się bardziej równomiernie. Ogórki nie powinny być szczelnie ubijane w słoiku lub innych naczyniach: w wyniku zbyt ciasnego sąsiedztwa stracą swoje chrupiące właściwości. Słoik lub garnek z lekko solonymi ogórkami nie musi być szczelnie zamknięty, możesz po prostu przykryć serwetką, ponieważ do fermentacji solanki potrzebne jest powietrze.
gotuję ogórki na kilka sposobów, ale tutaj przepis z wodą gazowaną okazał się najbardziej udany. Możesz użyć zwykłej wody gazowanej, takiej jak Bonaqua, możesz wziąć stołową wodę mineralną. Najważniejsze jest to, że jest dużo bąbelków! Ilość soli zależy od preferencji smakowych. Wskazałam dwie łyżki, ale sama zwykle wkładam trzy, bo lubimy sól.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda - 48   kcal/100g

Podobne przepisy