skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki
Krok 2:

Otwórz arkusz.
Krok 3:

Nałóż 10 arkuszy.
Krok 4:

Odwróć.
Krok 5:

Odetnij kucyki.
Krok 6:

Stos wiązek.
Krok 7:

Bułeczki bez kucyków.
Krok 8:

Proces owijania.
Krok 9:

Proces owijania.
Krok 10:

Pakiet w słoiku.
Krok 11:

Włóż stos do słoika.
Krok 12:

Słoik z liśćmi.
Krok 13:

Banki są gotowe!
Krok 14:

Martwa natura z kucyków:)
Krok 15:

Marynata...
Krok 16:

Dodaj sól...
Krok 17:

... piasek i ocet.
Krok 18:

Wrząca woda...
Krok 19:

... wlać do słoika.
Krok 20:

Przygotuj czapki.
Krok 21:

Zamknij pokrywkę.
Krok 22:

Odwróć.
Krok 23:

Przykryj kocem.
Krok 24:

Krok 25:

Tak więc do zbioru potrzebujemy świeżych liści winogron, soli, granulowanego cukru, 70% kwasu octowego (mówiąc prościej, esencji) i przegotowanej wody.
połóż liść na stole i połóż na nim kolejne dziewięć liści, tak aby ogony znajdowały się jeden na drugim. Otrzymamy pęczek dziesięciu liści (taki rachunek jest wygodny podczas gotowania potrawy w przyszłości). Odwróć liście na beczkę i przytnij ogony nożyczkami, jeśli to możliwe, bliżej podstawy liścia. W ten sam sposób przygotuj 7-10 pęczków.
zwinąć każdą wiązkę w rurkę i owinąć pięścią więcej wiązek rurek, jak to możliwe. Tak więc, trzymając bukiet liści w pięści, włóż pęczki liści do przygotowanego czystego słoika. Jeśli w słoiku jest puste miejsce, wypełnij je kopertami z liści.
w ten sam sposób przygotuj pozostałe słoiki (możesz użyć innej metody, jak chcesz).
w jednym litrowym słoiku wypełnionym świeżymi liśćmi winogron umieść 1 łyżkę soli (weź małą, dużą ilość jodu), 1 łyżeczkę granulowanego cukru i 1 łyżeczkę esencji "bez góry". Zaopatrz się w wrzącą wodę i wlej ją do przygotowanych słoików. Uważaj, woda może pozostawać na" podłogach " liści, tworząc miraż pełności słoika.
zakorkuj słoik wysterylizowaną pokrywką. Odwróć słoik i przykryj ciepłym kocem. Po schłodzeniu przechowuj słoiki w chłodnym miejscu.
dla Zabawy chcę powiedzieć, że z 2 kilogramów świeżych liści wyszło 1 półtoralitrowe i 5 litrowe słoiki. Zimą jedna puszka gotowego produktu kosztuje 2 kg świeżych liści zakupionych latem. Jest powód do myślenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g


