skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć filet z kurczaka na patelni z cebulą? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Pomidory można wziąć zwykłe lub wiśniowe. Jeśli to możliwe, używaj różnych kolorów papryki, aby gotowe danie wyglądało bardziej kolorowo i jaśniej.
Krok 2:
Opłucz piersi z kurczaka i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój każdą pierś na pół wzdłuż, aby filet był cieńszy (jak na zdjęciu). Lekko posolić każdy kawałek.
Krok 3:
Pokrój paprykę na dwie części, usuń rdzeń z nasionami. Obierz Cebulki. Umyj i osusz wszystkie warzywa, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Krok 4:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub pierścienie. Posiekaj paprykę z piórami lub półpierścieniami.
Krok 5:
Na patelni z grubym dnem dobrze rozgrzej olej roślinny. Wyślij piersi z kurczaka do smażenia. Gotuj, aż z jednej strony pojawi się apetyczny złoty kolor, a następnie odwróć piersi i smaż na złoty kolor z drugiej strony. Zajęło mi to około 7 minut z każdej strony.
Krok 6:
Włóż filet do osobnego pojemnika i wyślij cebulę i paprykę na patelnię, na której smażono kurczaka. Lekko posolić. Smaż wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie.
Krok 7:
W tym czasie pokrój pomidory w plasterki. Jeśli masz wiśnie, możesz je zostawić w całości lub przeciąć na pół.
Krok 8:
Gdy warzywa na patelni będą gotowe, połóż na nich piersi z kurczaka. Dodaj pomidory do mięsa. Posypać mieloną papryką i ulubionymi suchymi ziołami takimi jak: bazylia, oregano, zioła prowansalskie itp. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw kurczaka na małym ogniu przez około 10 minut. Po minucie lub dwóch otwórz pokrywkę i sprawdź, czy na patelni jest wystarczająca ilość płynu z pomidorów.
Krok 9:
Jeśli jest mało soku, a warzywa się palą, Dodaj bardzo mało wody(dosłownie 4-5 łyżek). Pod koniec gotowania polej łyżką każdy kawałek kurczaka utworzonym sosem warzywnym. Posyp świeżymi ziołami i krążkami czerwonej cebuli (opcjonalnie).
Krok 10:
Gotowe! Bardzo smaczne na gorąco.
podawaj piersi z kurczaka ze świeżymi sałatkami i różnymi sosami. Zazwyczaj do Dania proponuję dwa sosy-biały
https://1000.menu/cooking/20285-smetanno-chesnochnyi-sous
i czerwony
https://1000.menu/cooking/55693-aivar-na-zimu-po-serbski
. Oba doskonale uzupełniają delikatne mięso drobiowe.
smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g