Gezleme Tureckie tortille z serem

proste, ze zwykłych potraw, pyszne, na każdy dzień! Tureckie tortille z serem nazywane są gezleme i przygotowanie ich jest dziecinnie proste! Najbardziej powszechne ciasto, nadzienie serowe ze świeżymi ziołami i patelnia bez oleju to wszystko, czego potrzebują. Spróbuj, jest niesamowicie pyszny!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 65 % 32 g
254 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Gezleme, Tureckie tortille z serem? Przesiej mąkę do miski, dodaj wodę o temperaturze pokojowej i olej roślinny, zagnieść miękkie, elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto (pamiętaj , że mąka może wymagać trochę więcej lub mniej), zwinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą lub torebką i wysłać do lodówki na godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie-opłucz warzywa, osusz. Wziąłem koperek i pietruszkę, ale możesz użyć dowolnej zieleni, którą kochasz. Drobno pokruszyć, ser feta lub ser serowy rozbić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij ciasto z lodówki, lekko je zmiażdż i podziel na trzy równe części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rzuć kulkę z każdej części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp blat i wałek mąką, zwiń każdą kulkę w cienką warstwę o średnicy około 30 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż trzecią część zieleni i sera feta na przyszłej tortilli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw zawiń górną i dolną krawędź, jak na zdjęciu. Należy to zrobić ostrożnie, aby cienkie ciasto nie pękło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zawiń lewą i prawą krawędź, tworząc coś w rodzaju koperty. Uformuj także resztę tortilli. Smaż tortille na gorącej patelni przez 4-5 minut z każdej strony, zwykle takie tortille są smażone bez oleju, ale jeśli chcesz, możesz trochę nasmarować patelnię olejem. Posmaruj gotowe ciasta masłem. Są takie ciasta lepiej gorące. Tureckie ciasta gezleme są gotowe, smacznego!

bardzo smaczne Tureckie ciasta, jestem pewien, że nikogo nie pozostawi obojętnym. Gezleme z serem feta i ziołami to tylko jedna z odmian takiego ciasta. Jako nadzienie możesz wybrać mięso, twaróg, ser twarogowy różne rodzaje zieleni. Takie ciasta są bardzo dobre na gorąco, ale są również pyszne na zimno. Można je spożywać jako osobne danie z herbatą lub kawą lub stosować zamiast chleba oprócz pierwszego i drugiego dania. Gezlem spodobał się wszystkim członkom rodziny, można je zastąpić chlebem. Możesz ugotować takie ciasta i zabrać je na piknik. Świetnie nadają się do grilla. Na pewno będę gotować takie ciasta, chcę spróbować innych rodzajów nadzień, na przykład mięsa.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy