ziemniaki wiejskie smażone na patelni

najsmaczniejsze, w pośpiechu-łatwe i proste! Rustykalne ziemniaki smażone na patelni według tego przepisu są po prostu wspaniałe: z chrupiącą złotą skórką na zewnątrz i miękką w środku. Przyprawy nadają ziemniakom nie tylko przyjemny aromat, ale także jasny, bogaty kolor!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 63 % 17 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć ziemniaki w stylu wiejskim na patelni? Przepis jest prosty i szybki. Najpierw przygotuj niezbędne składniki: potrzebujesz tylko ziemniaków, oleju i przypraw. Lepiej jest wziąć olej roślinny specjalny do smażenia. Weź ziemniaki średniej wielkości, bulwy są równe, owalne. Moje ziemniaki są młode, ale każdy inny ziemniak się nada.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki w stylu wiejskim są gotowane ze skórką. Dlatego konieczne jest bardzo dokładne spłukanie ziemniaków i pocieranie szczotką. Jeśli na skórce jest dużo przyklejonej ziemi, która jest trudna do obierania, zalej ziemniaki wodą i pozostaw na 30 minut do namoczenia. Następnie brud można łatwo usunąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdy ziemniak wzdłuż na 4 kliny. Lepiej jest używać ziemniaków specjalnych odmian przeznaczonych do smażenia. Wewnątrz takie ziemniaki mają żółtawą miąższ i mało skrobi. Jeśli widzisz, że w Twoich warzywach jest dużo skrobi, lepiej spłukać takie ziemniaki wodą, aby zmyć skrobię z powierzchni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki włożyć do miski, posypać solą, pieprzem, papryką i kurkumą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj, aby sól i przyprawy były równomiernie rozłożone na ziemniakach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni na nieco ponadprzeciętnym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż ziemniaki i smaż, mieszając co 3 minuty, aż ziemniaki się ugotują. Wewnątrz ziemniaki powinny być miękkie, a na zewnątrz pokryte złotą skórką. Dokładny czas zależy od wielkości ziemniaka, grubości patelni i siły nagrzewania. Pieczenie Zajęło mi około 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś gotowe ziemniaki do miski wyłożonej serwetkami lub ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż na talerz i natychmiast podawaj, gdy jest gorący. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy