skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć ziemniaki w stylu wiejskim na patelni? Przepis jest prosty i szybki. Najpierw przygotuj niezbędne składniki: potrzebujesz tylko ziemniaków, oleju i przypraw. Lepiej jest wziąć olej roślinny specjalny do smażenia. Weź ziemniaki średniej wielkości, bulwy są równe, owalne. Moje ziemniaki są młode, ale każdy inny ziemniak się nada.
Krok 2:
Ziemniaki w stylu wiejskim są gotowane ze skórką. Dlatego konieczne jest bardzo dokładne spłukanie ziemniaków i pocieranie szczotką. Jeśli na skórce jest dużo przyklejonej ziemi, która jest trudna do obierania, zalej ziemniaki wodą i pozostaw na 30 minut do namoczenia. Następnie brud można łatwo usunąć.
Krok 3:
Pokrój każdy ziemniak wzdłuż na 4 kliny. Lepiej jest używać ziemniaków specjalnych odmian przeznaczonych do smażenia. Wewnątrz takie ziemniaki mają żółtawą miąższ i mało skrobi. Jeśli widzisz, że w Twoich warzywach jest dużo skrobi, lepiej spłukać takie ziemniaki wodą, aby zmyć skrobię z powierzchni.
Krok 4:
Ziemniaki włożyć do miski, posypać solą, pieprzem, papryką i kurkumą.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj, aby sól i przyprawy były równomiernie rozłożone na ziemniakach.
Krok 6:
Na patelni na nieco ponadprzeciętnym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż ziemniaki i smaż, mieszając co 3 minuty, aż ziemniaki się ugotują. Wewnątrz ziemniaki powinny być miękkie, a na zewnątrz pokryte złotą skórką. Dokładny czas zależy od wielkości ziemniaka, grubości patelni i siły nagrzewania. Pieczenie Zajęło mi około 20 minut.
Krok 7:
Przenieś gotowe ziemniaki do miski wyłożonej serwetkami lub ręcznikami papierowymi, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż na talerz i natychmiast podawaj, gdy jest gorący. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g