cienkie naleśniki budyniowe z mlekiem i wrzącą wodą

na każdy dzień, na śniadanie lub przekąskę. Tanie i proste. Niesamowicie pyszne, delikatne, cienkie naleśniki budyniowe z mlekiem i wrzącą wodą! Z produktów, które są zawsze pod ręką. Naleśniki są przygotowywane w każdej rodzinie, istnieje wiele przepisów, ale te naleśniki z kremem zjedzą wszystko, w tym dzieci, z wielką przyjemnością. Spróbuj!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 70 % 21 g
148 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cienkie naleśniki z mlekiem i wrzącą wodą? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj jajka, trzymaj je w ciepłej wodzie, aby ogrzały się do temperatury pokojowej lub wyjmij z wyprzedzeniem. Podgrzej mleko i rozpuść masło(można je zastąpić 2 łyżkami warzyw).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę samodzielnie lub bezpośrednio przed dodaniem do składnika płynnego, ale pamiętaj, aby przesadzić. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen, rozbije grudki, pozbędzie się śmieci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce rozbij jajka, dodaj sól, cukier i mieszaj, aż się połączą. Użyj ręcznej trzepaczki lub miksera, zwykły widelec poradzi sobie tak wygodnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę ciepłego mleka, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sodę do mąki, wymieszaj i dodaj do mieszanki jajeczno-mlecznej w 2 dawkach. Mieszaj wysokiej jakości, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszając, stopniowo wlewaj wrzącą wodę podczas parzenia ciasta. (W starych przepisach gospodyni domowej soda była mieszana we wrzącej wodzie, ale teraz zmieniła się technologia gaszenia sody i zaleca się dodawanie jej natychmiast do mąki). Te naleśniki będą pyszne bez sody i bez proszku do pieczenia, według własnego uznania — Wypróbuj różne opcje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj stopione masło, mieszaj, aż będzie gładkie. Dodanie masła nada naleśnikom piękny kolor i dodatkowy smak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto powinno być wystarczająco płynne, dobrze się leje. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji, nie dodawaj całej wody na raz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze podgrzej patelnię naleśnikową, posmaruj olejem. Smaruję raz na jakiś czas, więc okazuje się piękny rysunek. Zmniejsz ogień do średniego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej trochę ciasta i szybko rozprowadź na patelni, smaż naleśnik przez około minutę. Gdy powierzchnia stanie się matowa, przejdź wzdłuż krawędzi nożem lub cienką szpatułką i odwróć. Ciasto parzone jest plastyczne, cienkie naleśniki można łatwo odwrócić, zapobiegając rozdarciom.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Druga strona jest smażona szybciej, 3-4 sekundy, kolor złoty. Upiecz wszystkie naleśniki, ułóż je w stos, nie przykrywaj. Górny gorący naleśnik ogrzewa Dolne, nie pozwalając im wyschnąć. Podawaj z gorącym ciepłem, z różnymi dodatkami.

Fantazja gospodyni nie ma granic i zawsze istnieje chęć nakarmienia rodziny nie tylko smacznie, ale także różnorodnie.

jeśli oprócz mleka w lodówce był też kefir, rozpieszczaj domowników i takie cienkie naleśniki na mleku i kefirze.

w tym przepisie wciąż dzielę się wieloma sekretami, co jest pouczające i przydatne, szczególnie dla początkujących, koniecznie zajrzyj !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy