skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cienkie naleśniki z mlekiem i wrzącą wodą? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj jajka, trzymaj je w ciepłej wodzie, aby ogrzały się do temperatury pokojowej lub wyjmij z wyprzedzeniem. Podgrzej mleko i rozpuść masło(można je zastąpić 2 łyżkami warzyw).
Krok 2:
Przesiej mąkę samodzielnie lub bezpośrednio przed dodaniem do składnika płynnego, ale pamiętaj, aby przesadzić. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen, rozbije grudki, pozbędzie się śmieci.
Krok 3:
W głębokiej misce rozbij jajka, dodaj sól, cukier i mieszaj, aż się połączą. Użyj ręcznej trzepaczki lub miksera, zwykły widelec poradzi sobie tak wygodnie.
Krok 4:
Wlej trochę ciepłego mleka, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj sodę do mąki, wymieszaj i dodaj do mieszanki jajeczno-mlecznej w 2 dawkach. Mieszaj wysokiej jakości, aby nie było grudek.
Krok 6:
Mieszając, stopniowo wlewaj wrzącą wodę podczas parzenia ciasta. (W starych przepisach gospodyni domowej soda była mieszana we wrzącej wodzie, ale teraz zmieniła się technologia gaszenia sody i zaleca się dodawanie jej natychmiast do mąki). Te naleśniki będą pyszne bez sody i bez proszku do pieczenia, według własnego uznania — Wypróbuj różne opcje.
Krok 7:
Dodaj stopione masło, mieszaj, aż będzie gładkie. Dodanie masła nada naleśnikom piękny kolor i dodatkowy smak.
Krok 8:
Ciasto powinno być wystarczająco płynne, dobrze się leje. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji, nie dodawaj całej wody na raz.
Krok 9:
Dobrze podgrzej patelnię naleśnikową, posmaruj olejem. Smaruję raz na jakiś czas, więc okazuje się piękny rysunek. Zmniejsz ogień do średniego.
Krok 10:
Wlej trochę ciasta i szybko rozprowadź na patelni, smaż naleśnik przez około minutę. Gdy powierzchnia stanie się matowa, przejdź wzdłuż krawędzi nożem lub cienką szpatułką i odwróć. Ciasto parzone jest plastyczne, cienkie naleśniki można łatwo odwrócić, zapobiegając rozdarciom.
Krok 11:
Druga strona jest smażona szybciej, 3-4 sekundy, kolor złoty. Upiecz wszystkie naleśniki, ułóż je w stos, nie przykrywaj. Górny gorący naleśnik ogrzewa Dolne, nie pozwalając im wyschnąć. Podawaj z gorącym ciepłem, z różnymi dodatkami.
Fantazja gospodyni nie ma granic i zawsze istnieje chęć nakarmienia rodziny nie tylko smacznie, ale także różnorodnie.
jeśli oprócz mleka w lodówce był też kefir, rozpieszczaj domowników i takie cienkie naleśniki na mleku i kefirze.
w tym przepisie wciąż dzielę się wieloma sekretami, co jest pouczające i przydatne, szczególnie dla początkujących, koniecznie zajrzyj !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g