pieczona ciecierzyca

jeśli lubisz popcorn, na pewno spodoba ci się smażona ciecierzyca! Ostateczny smak smażonej ciecierzycy w dużej mierze zależy od wybranych przypraw, a sam groszek dobrze komponuje się z solą i cukrem. Ciecierzyca jest bogata w białko, dzięki czemu jest pożywną przekąską o każdej porze dnia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 15 g
tłuszcze 23 % 19 g
węglowodany 59 % 49 g
455 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do Dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciecierzyca moczyć przez noc w dużej ilości zimnej wody. Podczas namaczania ciecierzyca może wydawać lekkie kliknięcia, które są słyszalne nawet przez wodę. Dlatego jeśli w nocy usłyszysz niezrozumiały okresowy trzask z kuchni, nie bój się - to ciecierzyca. Jeśli te kliknięcia są zbyt uciążliwe, możesz przestawić ciecierzycę do piekarnika - nic nie słychać za hermetycznie zamkniętymi drzwiami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rano spuść wodę, opłucz ciecierzycę i dokładnie osusz. Jeśli na ciecierzycy pozostaną kropelki wody, to w kontakcie z gorącym olejem roślinnym olej zacznie mocno strzelać, a wszystko wokół będzie musiało zostać zmyte z tłuszczu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Włóż ciecierzycę i smaż, mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut. Nie oczekuj, że groszek się zrumieni-skóra będzie lekko nudna, ale jednocześnie kolor praktycznie się nie zmieni. Dlatego nie warto smażyć groszku dłużej niż wskazany czas, uzyskując złotą skórkę - można go bardzo wysuszyć. To prawda, że ktoś bardziej lubi taką suchą chrupiącą wersję.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciecierzyca jest kalcynowana, dodaj paprykę, chili, Curry, mielony pieprz i sól. Wymieszaj przyprawy z ciecierzycą i smaż przez kolejne 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gotową ciecierzycę do pojemnika, z którego będzie wygodnie jeść. Można go spożywać zarówno na gorąco, jak i całkowicie schłodzony. Jeśli chcesz dłużej zachować ciecierzycę, musisz całkowicie wysuszyć ją z tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie włożyć do suchego pojemnika z hermetyczną pokrywką. Przechowywać w suchym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego. Nie powiem ci dokładnego czasu przechowywania - ponieważ zwykle smażona ciecierzyca jest niezauważona tego samego dnia. Smacznego

zrobiłem pikantną wersję ciecierzycy. Możesz gotować i słodką wersję:
najpierw smaż ciecierzycę przez 20 minut, a następnie dodaj 1 łyżkę miodu na patelnię i wymieszaj z ciecierzycą. Smaż wszystko razem przez 5 minut.
lub zrób trudniejszą wersję: usmaż ciecierzycę i przenieś na talerz. Wlej 2 łyżki do wolnej patelni. l cukier, szczypta gałki muszkatołowej i mielonego kardamonu, dodaj 1 łyżkę.l masło. Rozpuść cukier na małym ogniu, aż karmelowy złoty kolor. Dodaj ciecierzycę na patelnię i smaż, mieszając, przez 5 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy