skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do Dania.
Krok 2:
Ciecierzyca moczyć przez noc w dużej ilości zimnej wody. Podczas namaczania ciecierzyca może wydawać lekkie kliknięcia, które są słyszalne nawet przez wodę. Dlatego jeśli w nocy usłyszysz niezrozumiały okresowy trzask z kuchni, nie bój się - to ciecierzyca. Jeśli te kliknięcia są zbyt uciążliwe, możesz przestawić ciecierzycę do piekarnika - nic nie słychać za hermetycznie zamkniętymi drzwiami.
Krok 3:
Rano spuść wodę, opłucz ciecierzycę i dokładnie osusz. Jeśli na ciecierzycy pozostaną kropelki wody, to w kontakcie z gorącym olejem roślinnym olej zacznie mocno strzelać, a wszystko wokół będzie musiało zostać zmyte z tłuszczu.
Krok 4:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Włóż ciecierzycę i smaż, mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut. Nie oczekuj, że groszek się zrumieni-skóra będzie lekko nudna, ale jednocześnie kolor praktycznie się nie zmieni. Dlatego nie warto smażyć groszku dłużej niż wskazany czas, uzyskując złotą skórkę - można go bardzo wysuszyć. To prawda, że ktoś bardziej lubi taką suchą chrupiącą wersję.
Krok 5:
Gdy ciecierzyca jest kalcynowana, dodaj paprykę, chili, Curry, mielony pieprz i sól. Wymieszaj przyprawy z ciecierzycą i smaż przez kolejne 5 minut.
Krok 6:
Przenieś gotową ciecierzycę do pojemnika, z którego będzie wygodnie jeść. Można go spożywać zarówno na gorąco, jak i całkowicie schłodzony. Jeśli chcesz dłużej zachować ciecierzycę, musisz całkowicie wysuszyć ją z tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie włożyć do suchego pojemnika z hermetyczną pokrywką. Przechowywać w suchym miejscu bez bezpośredniego światła słonecznego. Nie powiem ci dokładnego czasu przechowywania - ponieważ zwykle smażona ciecierzyca jest niezauważona tego samego dnia. Smacznego
zrobiłem pikantną wersję ciecierzycy. Możesz gotować i słodką wersję:
najpierw smaż ciecierzycę przez 20 minut, a następnie dodaj 1 łyżkę miodu na patelnię i wymieszaj z ciecierzycą. Smaż wszystko razem przez 5 minut.
lub zrób trudniejszą wersję: usmaż ciecierzycę i przenieś na talerz. Wlej 2 łyżki do wolnej patelni. l cukier, szczypta gałki muszkatołowej i mielonego kardamonu, dodaj 1 łyżkę.l masło. Rozpuść cukier na małym ogniu, aż karmelowy złoty kolor. Dodaj ciecierzycę na patelnię i smaż, mieszając, przez 5 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g