skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj mięso, osusz, usuń tłuszcz. Pokrój mięso końskie wzdłuż na kilka kawałków-znacznie przyspieszy to proces gotowania.
2. Wlej wodę do rondla, dodaj sól i zagotuj. Pozwól solance ostygnąć do temperatury pokojowej.
3. Umieść liście laurowe w schłodzonej solance.
4. Przenieś mięso do szklanego pojemnika, zalej solanką i wstaw do lodówki na 2 dni.
5. Czas minął-spuść solankę, Usuń lavrushkę. Osusz mięso ręcznikiem papierowym.
6. Wlej kminek, czerwony pieprz, anyż do moździerza. Przetrzeć.
7. Mięso grubo posmarować przyprawami ze wszystkich stron. Pozwól mu leżeć w ten sposób przez 15-20 minut.
8. Złóż czystą gazę na kilka warstw, zawiń ją w każdy kawałek mięsa, zawiąż sznurkiem.
9. Zawieś mięso w dobrze wentylowanym miejscu na 7 do 10 dni. Gdy mięso będzie gęste (mniej więcej jak kiełbasa salami) i suche na zewnątrz, jest gotowe.
podawaj basturmę pokrojoną w cienkie plasterki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Anyż - 337 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Konin (cięte) - 172 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g