skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Jakie krewetki wybrać? Do tego dania odpowiednie są gotowane obrane i nieobrane krewetki.
Krok 2:
Rozmrozić owoce morza, przenosząc je wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Wrzuć do durszlaka, aby szklanki miały nadmiar płynu.
Krok 3:
Na patelnię wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia (oliwkowy lub słonecznikowy). Dobrze podgrzej. Ułóż krewetki i smaż lekko przez 2-3 minuty, mieszając na średnim ogniu.
Krok 4:
Dodaj keczup pomidorowy, sos sojowy, ząbki czosnku zmiażdżone nożem lub przepuszczone przez prasę. Dobrze wymieszaj mieszaninę.
Krok 5:
Gdy krewetki nabiorą lekko złotego koloru, a nadmiar płynu trochę wyparuje, możesz usunąć patelnię z ognia. Krewetki są gotowe na piwo. Ostudzić i podawać.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g