smażone krewetki do piwa

oryginalna przekąska do piwa z krewetek. Zaskocz znajomych, przygotowując smażone, aromatyczne krewetki. Przygotowują się w ciągu kilku minut, a posmak pozostaje na długo. Pyszna pikantna przekąska dobrze nadaje się na spotkania z przyjaciółmi przy piwie. Danie z pewnością odniesie ogromny sukces!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 17 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 30 % 8 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Jakie krewetki wybrać? Do tego dania odpowiednie są gotowane obrane i nieobrane krewetki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić owoce morza, przenosząc je wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Wrzuć do durszlaka, aby szklanki miały nadmiar płynu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia (oliwkowy lub słonecznikowy). Dobrze podgrzej. Ułóż krewetki i smaż lekko przez 2-3 minuty, mieszając na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj keczup pomidorowy, sos sojowy, ząbki czosnku zmiażdżone nożem lub przepuszczone przez prasę. Dobrze wymieszaj mieszaninę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy krewetki nabiorą lekko złotego koloru, a nadmiar płynu trochę wyparuje, możesz usunąć patelnię z ognia. Krewetki są gotowe na piwo. Ostudzić i podawać.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy