orzechy laskowe w cukrze
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Najpierw orzechy należy kalcynować w piekarniku
Krok 3:
W temperaturze około 180 stopni przez około trzy minuty.
Krok 4:
Usuń skórę z gorących orzechów.
Krok 5:
Bierzemy odpowiedni pojemnik, wlewamy tam cukier, napełniamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 6:
Całkowity czas wrzenia wynosi 7 minut, po czym mieszaninę usuwa się z pieca i dodaje do niej orzechy.
Krok 7:
Wymieszaj orzechy w mieszance cukru tak szybko i dokładnie, jak to możliwe. Ponownie podpalamy średniej wielkości pojemnik i mieszamy, aż cukier zamieni się w karmel.
Krok 8:
Posmaruj blachę do pieczenia masłem migdałowym, wlej orzechy na powierzchnię, oddziel każdy od siebie i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 9:
Orzechy laskowe w cukrze mogę jeść w dowolnych ilościach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło orzechowe - 570 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g