skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj puree z dyni. Aby to zrobić, obierz dynię, pokrój na małe kawałki, przenieś na patelnię i dodaj trochę wody. Dusić na małym ogniu, aż zmięknie.
Krok 2:
Podczas gotowania dyni podgrzej śmietanę, aż będzie gorąca (nie gotować), można to zrobić w kuchence mikrofalowej. Wlej żelatynę i jedną łyżkę cukru pudru do gorącej śmietany, dobrze wymieszaj, aż żelatyna i cukier puder całkowicie się rozpuszczą.
Krok 3:
Napełnij przygotowane miski do połowy żelowaną śmietaną i umieść w wygodnym pojemniku pod kątem. Włożyłem do plastikowego wiadra. Wyjmij pojemnik z miseczkami do lodówki, aż śmietana całkowicie stwardnieje. Zajęło mi to około godziny.
Krok 4:
Podczas gdy śmietana twardnieje, przygotowujemy tłuczone ziemniaki. Aby to zrobić, ugniataj duszoną dynię ,aż będzie gładka (można to zrobić za pomocą blendera) i ostudź. Następnie dodaj cynamon i pozostały cukier puder do powstałego puree z dyni i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Wyjmujemy śmietankę ze zamrożoną śmietaną z lodówki i ostrożnie układamy warstwę dżemu na śmietanie. Weź ilość dżemu według własnych upodobań.
Krok 6:
Na dżem ostrożnie rozłóż puree z dyni, wyrównaj.
Krok 7:
Na wierzchu warstwy dyni ponownie układamy warstwę dżemu i uzupełniamy całą kompozycję orzechami. Orzechy mogą być dowolne według Twojego gustu. Deser jest gotowy. Smacznego!
rozkosznie delikatny-delikatny, o przyjemnym smaku dyni, cynamonowym aromacie o niesamowitej kremowości, ze względu na fakt, że główną część stanowi puree z dyni, deser. Najlepiej jest wziąć śmietanę grubszą (jeśli nie liczysz kalorii)– nadają deserowi kremowy smak, a wtedy deser będzie trochę przypominał lody "lody".
przygotuj ten deser dla tych, którzy jeszcze nie lubią dyni, a na pewno będą się świetnie bawić! Można go podawać w miseczkach lub pięknych szklankach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal / 100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g