kremowy deser dyniowy z orzechami, dżemem i cynamonem

pyszny smak i niedrogi skład. Przepyszny deser z dyni to jeden z najzdrowszych przysmaków. Taka uczta pozwoli Ci rozpieszczać się słodyczami i nasycić organizm witaminami i życiodajną siłą. Deser z dyni nie tylko nie jest kaloryczny, ale jest szczególnie przydatny dla tych, którzy chcą mieć dobrą figurę, a jednocześnie ma pyszny smak i jest dostępny w składzie.
SanctoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 59 % 16 g
174 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj puree z dyni. Aby to zrobić, obierz dynię, pokrój na małe kawałki, przenieś na patelnię i dodaj trochę wody. Dusić na małym ogniu, aż zmięknie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania dyni podgrzej śmietanę, aż będzie gorąca (nie gotować), można to zrobić w kuchence mikrofalowej. Wlej żelatynę i jedną łyżkę cukru pudru do gorącej śmietany, dobrze wymieszaj, aż żelatyna i cukier puder całkowicie się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij przygotowane miski do połowy żelowaną śmietaną i umieść w wygodnym pojemniku pod kątem. Włożyłem do plastikowego wiadra. Wyjmij pojemnik z miseczkami do lodówki, aż śmietana całkowicie stwardnieje. Zajęło mi to około godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy śmietana twardnieje, przygotowujemy tłuczone ziemniaki. Aby to zrobić, ugniataj duszoną dynię ,aż będzie gładka (można to zrobić za pomocą blendera) i ostudź. Następnie dodaj cynamon i pozostały cukier puder do powstałego puree z dyni i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmujemy śmietankę ze zamrożoną śmietaną z lodówki i ostrożnie układamy warstwę dżemu na śmietanie. Weź ilość dżemu według własnych upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na dżem ostrożnie rozłóż puree z dyni, wyrównaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzchu warstwy dyni ponownie układamy warstwę dżemu i uzupełniamy całą kompozycję orzechami. Orzechy mogą być dowolne według Twojego gustu. Deser jest gotowy. Smacznego!

rozkosznie delikatny-delikatny, o przyjemnym smaku dyni, cynamonowym aromacie o niesamowitej kremowości, ze względu na fakt, że główną część stanowi puree z dyni, deser. Najlepiej jest wziąć śmietanę grubszą (jeśli nie liczysz kalorii)– nadają deserowi kremowy smak, a wtedy deser będzie trochę przypominał lody "lody".

przygotuj ten deser dla tych, którzy jeszcze nie lubią dyni, a na pewno będą się świetnie bawić! Można go podawać w miseczkach lub pięknych szklankach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal / 100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy