skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Nasze ciasto składa się z trzech ciastek biszkoptowych o średnicy około 17 cm, ułożonych jeden na drugim i przyciętych w kształt spódnicy. A jeśli masz odpowiednie naczynia do pieczenia, możesz upiec biszkopt o pożądanym kształcie i podzielić go wzdłuż na dwie części. Pośrodku ciast zrobimy dziurę dla lalki.
Krok 2:

Dobrze posmaruj ciasta kremem i ułóż jeden na drugim. Spódnica ze wszystkich stron jest również obficie i równomiernie pokryta kremem.
Krok 3:

Czarny mastyks zwija się w cienkie ciasto i wycina figurę jak na zdjęciu o średnicy 10 cm z otworem o średnicy 4 cm.
Krok 4:

Różdżką po zewnętrznej stronie figury wykonamy falowanie. To będzie Frędzel sukienki.
Krok 5:

Umieść grzywkę na torcie.
Krok 6:

Konieczne jest ułożenie dwóch rzędów frędzli na cieście u podstawy na całym obwodzie ciasta i po do góry tylko z jednej strony.
Krok 7:

Rozwałkuj różowy mastyk w cienkie ciasto.
Krok 8:

Za pomocą odpowiedniego przedmiotu - w tym przypadku przydała się gąbka - odepchniemy wzór na mastyksie, po przykryciu go folią spożywczą.
Krok 9:

Jeśli masz kręcony wałek do ciasta, użyj go.
Krok 10:

Wytnij prostokąt z ciasta - będzie to koszulka dla lalki.
Krok 11:

Zwilż wnętrze wodą.
Krok 12:

I ubieramy lalkę, oczywiście owiniętą w folię.
Krok 13:

Z tyłu ostrożnie przymocuj koszulkę.
Krok 14:

Z różowego mastyksu rozwałkuj ciasto.
Krok 15:

Wytnij okrąg o średnicy 25 cm.
Krok 16:

Nakładamy również wzór na okrąg i wykonujemy otwór w środku o średnicy 4 cm wzdłuż promienia należy wykonać cięcie.
Krok 17:

Ostrożnie połóż ciasto jak na zdjęciu-widok z przodu.
Krok 18:

Tak to wygląda z tyłu.
Krok 19:

Robimy kolejny taki krąg różowego mastyksu i kładziemy go na poprzednim.
Krok 20:

Zakryj wszystkie pozostałe odkryte ciasto z tyłu.
Krok 21:

Na górze nie zapomnij zostawić dziury dla lalki.
Krok 22:

Teraz rozwałkuj cienki i długi wałek z czarnego mastyksu.
Krok 23:

Zwilż górę koszulki i Lalkę bezpośrednio w pobliżu koszulki wodą.
Krok 24:

I przyklej czarny wałek na całym obwodzie. Przyklej również wałek do szyi.
Krok 25:

Z różowego mastyksu zrobimy serce i umieścimy je na szyi.
Krok 26:

Z czarnego mastyksu zrobimy puste miejsca na przyszłe rękawy.
Krok 27:

Zwilżymy je również i owiniemy nimi ramiona lalki, tworząc rękawy.
Krok 28:

Czas założyć pyszną sukienkę na lalkę!
Krok 29:

Zakryj otwór wałkiem z różowego mastyksu i udekoruj sukienkę czarnymi wstążkami mastyksu.
Krok 30:

Z różowego mastyksu zrobimy 6 kwiatów.
Krok 31:

Udekoruj nimi Pasek sukienki.
Krok 32:

Wytnij nietoperze z czarnego mastyksu i umieść je na ramieniu Draculuary na cienkim drucie. To wszystko! Nasza pyszna świąteczna dekoracja stołu jest gotowa do podania! Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Ciastka biszkoptowe - 258 kcal/100g
- Krem maślany - 315 kcal/100g


