Sernik dyniowy

ten sernik z dyni z pewnością uzupełni twoją książkę kucharską! Dynia jest królową jesieni. Jest bardzo przydatna! Składa się z soli potasu, magnezu, wapnia, cukru, żelaza, witamin C , B, B2, PP, karotenu, błonnika, białka. Sernik z niego okazuje się bardzo jasny i smaczny!
StigmaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 44 % 17 g
węglowodany 41 % 16 g
221 kcal
IG: 6 / 63 / 31

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Owiń dynię folią

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij gotową dynię blenderem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj twaróg, cukier puder

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kruszyć ciasteczka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasteczka do ubijania

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj żelatynę, dodaj bitą śmietanę i dobrze wymieszaj

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż nadzienie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy sernik!

owinąć umytą dynię folią i włożyć do piekarnika. Trzymaj, aż dynia będzie miękka.

obierz go ze skórki i ubij miąższ w blenderze. Włóż ser twarogowy, cukier w proszku i wymieszaj w mikserze (z małą prędkością).

posiekaj ciasteczka na okruchy, wlej roztopione masło, wymieszaj.

połóż dzieloną formę (weź średnicę 26 cm) na pergaminie.

zalej żelatynę mlekiem i pozostaw na pół godziny.

następnie podgrzej go, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Schłodzić do pokoju.tempo.

ubij śmietanę.

dodaj żelatynę do mieszanki dyni, mieszając. Włóż śmietanę, ubij mikserem na niskich obrotach.

umieść nadzienie na podstawie ciastek, wypoziomuj powierzchnię i wstaw do lodówki na noc.

Udekoruj sernik dyniowy według własnego gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal / 100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal / 100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy