koktajl martini z wódką i cytryną
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
włóż lód do szklanki barmańskiej i dodaj wermut. Następnie mieszamy napój okrężnymi ruchami, zaczynając od góry i schodząc w dół, przez 7-8 sekund. Odbywa się to, aby lód wchłonął smak wermutu. Następnym krokiem jest wylanie wermutu ze szklanki barmańskiej, trzymając lód sitkiem barowym. Na kostkach lodu należy wlać wódkę i zakłócać okrężnymi ruchami od góry do dołu przez te same 8 sekund. Następnie przecedź zawartość przez sitko do szklanki koktajlowej. Dodaj oliwkę do koktajlu. Pokrój skórkę cytryny cienką warstwą i wyciśnij ją nad szklanką, a na koniec włóż mały plasterek cytryny do naszego kieliszka barmańskiego. "Jedzenie" jest gotowe do podania! Zaproś gości do spróbowania koktajlu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Martini - 145 kcal/100g