skład / składniki
metoda gotowania
świeże żywe drożdże pokruszyć rękami w misce. Wlej również mleko do miski na drożdże (możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu). W takim przypadku nie jest konieczne podgrzewanie go, jak zwykle, możesz wziąć mleko bezpośrednio z lodówki. W przyszłości drożdże będą nadal aktywowane, a ciasto będzie miękkie i przewiewne. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
następnie dodaj cukier do mieszanki mleka i drożdży. Jeśli planujesz ciasto z niesłodzonym nadzieniem, jego ilość można zmniejszyć lub pozostawić w ten sposób. Ponownie wszystko wymieszaj.
zetrzyj masło na grubej tarce lub drobno posiekaj nożem. Masło można zastąpić margaryną lub kremową pastą do smarowania. Połącz rozdrobnione masło z mieszanką mleka, drożdży i cukru.
oddzielnie przesiać wymaganą ilość mąki pszennej (najwyższej jakości białej).
stopniowo mieszaj przesianą mąkę do mieszanki mleka, masła, drożdży i cukru. A następnie zagnieść miękkie i plastikowe ciasto rękami. W razie potrzeby dodaj mąkę-ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Jeśli jest robot kuchenny, możesz go użyć do wyrabiania ciasta.
uformuj ciasto w kulkę i włóż do miski. Przykryj miskę folią spożywczą na wierzchu.
włóż ciasto do lodówki na około 4 godziny. W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć i zwiększyć objętość co najmniej dwukrotnie, a nawet trzykrotnie.
po dostatecznym wyrośnięciu ciasta można je wyjąć z lodówki i uformować z niego placki, bułki i inne domowe wypieki.
głównym sekretem tego francuskiego ciasta jest to, że w ogóle nie boi się zimna. Można go również doskonale przechowywać w lodówce przez kilka tygodni - nic mu się nie stanie, a także będzie dobrze "pasował" po ponownym ugniataniu.
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g

