francuskie ciasto do wszelkiego rodzaju wypieków

bardzo łatwe do zastosowania ciasto do pieczenia! Francuskie ciasto do wszystkich rodzajów wypieków to uniwersalny przepis na niezwykle delikatne i przewiewne ciasto drożdżowe na pyszne domowe wypieki. Takie ciasto jest bardzo plastyczne i łatwe w obróbce. Z niego można zrobić prawie każde ciasto z różnymi nadzieniami, a także bujne bułki, ciasta i wiele innych.
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 21 % 14 g
węglowodany 67 % 45 g
338 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 40 min

świeże żywe drożdże pokruszyć rękami w misce. Wlej również mleko do miski na drożdże (możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu). W takim przypadku nie jest konieczne podgrzewanie go, jak zwykle, możesz wziąć mleko bezpośrednio z lodówki. W przyszłości drożdże będą nadal aktywowane, a ciasto będzie miękkie i przewiewne. Wymieszaj wszystkie składniki razem.

następnie dodaj cukier do mieszanki mleka i drożdży. Jeśli planujesz ciasto z niesłodzonym nadzieniem, jego ilość można zmniejszyć lub pozostawić w ten sposób. Ponownie wszystko wymieszaj.

zetrzyj masło na grubej tarce lub drobno posiekaj nożem. Masło można zastąpić margaryną lub kremową pastą do smarowania. Połącz rozdrobnione masło z mieszanką mleka, drożdży i cukru.

oddzielnie przesiać wymaganą ilość mąki pszennej (najwyższej jakości białej).

stopniowo mieszaj przesianą mąkę do mieszanki mleka, masła, drożdży i cukru. A następnie zagnieść miękkie i plastikowe ciasto rękami. W razie potrzeby dodaj mąkę-ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Jeśli jest robot kuchenny, możesz go użyć do wyrabiania ciasta.

uformuj ciasto w kulkę i włóż do miski. Przykryj miskę folią spożywczą na wierzchu.

włóż ciasto do lodówki na około 4 godziny. W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć i zwiększyć objętość co najmniej dwukrotnie, a nawet trzykrotnie.

po dostatecznym wyrośnięciu ciasta można je wyjąć z lodówki i uformować z niego placki, bułki i inne domowe wypieki.

głównym sekretem tego francuskiego ciasta jest to, że w ogóle nie boi się zimna. Można go również doskonale przechowywać w lodówce przez kilka tygodni - nic mu się nie stanie, a także będzie dobrze "pasował" po ponownym ugniataniu.

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy