szybko marynowany kalafior w kuchence mikrofalowej

pyszna pikantna przekąska! Zaskocz swoich bliskich! Świetna przekąska kalafiorowa dla miłośników marynowanych pikantnych warzyw. Spróbuj ugotować raz-a przepis pokochasz na zawsze.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
29 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ta przekąska jest przygotowywana w bardzo prosty sposób z kuchenką mikrofalową. Rozbieramy kapustę na kwiatostany, wkładamy do pojemnika z pokrywką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do marynaty wymieszaj sól, miód, ocet, zioła, posiekany czosnek i przyprawy (sucha bazylia, sucha pietruszka, szczypta oregano) z wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mieszaj, aż sól się rozpuści.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij kapustę zimną marynatą, aby była lekko pokryta, przykryj pokrywką. Włożyłam jeszcze kilka gałązek kopru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż do kuchenki mikrofalowej o mocy 700 W na cztery minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie delikatnie wymieszaj i ustaw na kolejne trzy minuty przy tej samej mocy. Następnie lekko wstrząśnij, aby marynata równomiernie się rozprowadziła i pozostaw kapustę w kuchence mikrofalowej (wyłączonej), aż całkowicie ostygnie. Następnie możesz włożyć do lodówki lub od razu spróbować!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To wszystko! Kapusta jest gotowa! Bardzo wygodnie jest zrobić rano-wieczorem będziesz miał wspaniałą przekąskę. Kapusta jest chrupiąca, ostra, słodko-kwaśna. Jeśli umieścisz ostrą paprykę w ciemnoczerwonym kolorze, kapusta nabierze różowawego odcienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy