ciasto do pizzy na suchych drożdżach i śmietanie
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
przygotuj ciasto: wlej ciepłą przegotowaną wodę do miski, przesiej do niej mąkę, wlej suche drożdże i cukier. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, możesz zacząć z nim pracować.
w przestronnej misce połącz śmietanę z olejem roślinnym, dodaj sól, wymieszaj. Włóż ciasto do powstałej masy, przesiej mąkę w częściach, zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Pozostaw ciasto w misce, przykryj folią spożywczą, pozostaw na 40 minut.
następnie posyp powierzchnię roboczą mąką, połóż na niej ciasto, lekko je zmiażdż i możesz rozpocząć przygotowywanie planowanego Dania.
smaczna pizza i dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g