ciasto do pizzy na suchych drożdżach i śmietanie

bujne, nieważkie ciasto jest kluczem do pysznej pizzy! Uwielbiam pizzę i Wiem, że sukces jej smaku zależy w dużej mierze od bazy, a mianowicie od właściwego ciasta. Bardzo radzę spróbować zrobić ciasto drożdżowe na pizzę na kwaśnej śmietanie. Ciasto jest miękkie, nie przykleja się do dłoni, przygotowuje się prosto i szybko.
Zhenya777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 64 % 37 g
298 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

przygotuj ciasto: wlej ciepłą przegotowaną wodę do miski, przesiej do niej mąkę, wlej suche drożdże i cukier. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 15 minut. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, możesz zacząć z nim pracować.

w przestronnej misce połącz śmietanę z olejem roślinnym, dodaj sól, wymieszaj. Włóż ciasto do powstałej masy, przesiej mąkę w częściach, zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Pozostaw ciasto w misce, przykryj folią spożywczą, pozostaw na 40 minut.

następnie posyp powierzchnię roboczą mąką, połóż na niej ciasto, lekko je zmiażdż i możesz rozpocząć przygotowywanie planowanego Dania.

smaczna pizza i dobry nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy