skład / składniki
metoda gotowania
podpal mleko i zagotuj. W międzyczasie wlej jogurt do osobnej miski, dodaj do niego jajka i ubij trzepaczką. Masa powinna być dość gęsta i jednorodna.
mleko się zagotowało-zmniejszamy ogień i ciągle mieszając wlewamy ubite zsiadłe mleko. Nie przestajemy przeszkadzać, czekamy, aż serwatka się rozdzieli, po czym odkładamy zawartość patelni na sito. Czekamy, aż cała surowica spłynie.
dodaj sól do masy serowej. Możesz także dodać różne przyprawy i pikantne zioła-spójrz na swój gust, eksperymentuj. Zwykle nic nie dodaję, ponieważ moje małe dzieci uwielbiają ten ser i lepiej je jeść bez dodatków.
włóż masę serową do formy pod ciężarem na noc. Następnego ranka wyjmij powstały ser z formy, zawiń w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin.
domowy ser z kwaśnego mleka jest gotowy! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g