skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Posiadanie mrożonej żurawiny w zamrażarce to prawdziwa wartość. Ponieważ w okresie zimowym i wiosennym, kiedy organizm ludzki ma duży brak witamin, kompot z mrożonej żurawiny jest w stanie pomóc w utrzymaniu tej równowagi witaminowej, oczywiście pod warunkiem regularnego spożywania tego napoju.
przygotowanie kompotu z mrożonej żurawiny jest bardzo proste. Jagody żurawiny należy dobrze umyć, usunąć różnego rodzaju zanieczyszczenia i liście.
włóż jagody do garnka. Dodaj cukier. W razie potrzeby ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Wraz ze wzrostem ilości cukru napój naturalnie staje się mniej zdrowy. Jednak po całkowitym wyeliminowaniu cukru kompot stanie się bardzo kwaśny i nie będzie smaczny. Żurawina jest bardzo kwaśną jagodą i ujawnia swój smak właśnie z dodatkiem cukru, nawet niewielkiej ilości.
napełnij zawartość garnka wodą i podpal. Gdy cukier się rozpuści, woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i pozwól kompotowi gotować nie dłużej niż 5 minut, ponieważ przy długim czasie obróbki cieplnej wszystkie witaminy z żurawiny i napoju z niej wyparują, co jest niedopuszczalne. Wyłącz ogień. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw kompot pod pokrywką na około 20 minut.
wlej kompot do szklanek i podawaj. Kompot z mrożonej żurawiny jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. W razie potrzeby kompot można odcedzić, aby zapobiec przedostawaniu się jagód do napoju. Ale nadal lepiej pozostawić jagody w kompocie, ponieważ pozostało w nich również wiele witamin i składników odżywczych. Kompoty z żurawiny gotuje się również z dodatkiem innych owoców i jagód, zmieniając w ten sposób smak napoju.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g