skład / składniki
metoda gotowania
1. Pokrój piersi z kurczaka wzdłuż na duże kawałki. Przetrzyj piersi curry i solą, lekko marynuj i smaż na oleju roślinnym z obu stron. W razie potrzeby piersi można dusić w niewielkiej ilości osolonej wody Curry bez dodatku oleju. Ostudzić i drobno posiekać.
2. Umyj winogrona pod bieżącą wodą, wysusz. Zarówno zielone winogrona, jak i czerwone winogrona nadają się do sałatki. Jeśli użyjesz obu rodzajów, sałatka będzie jeszcze piękniejsza i będzie przypominać skorupę żółwia. Pokrój każde winogrono na pół i usuń pestki, jeśli są dostępne.
3. Jajka kurze ugotować i obrać ze skorupy. Aby jajka były łatwiejsze do czyszczenia podczas gotowania, dodaj trochę sody do wody. Zetrzyj jajka na grubej tarce lub drobno posiekaj nożem.
4. Twardy ser również zetrzeć na grubej tarce.
5. Weź orzechy do sałatki według własnych upodobań. Dobrze sprawdzają się migdały lub orzeszki piniowe. Najbardziej podoba mi się smak prażonych orzeszków ziemnych w tej sałatce. Orzechy włoskie nadają się również do nie wymienionych nieruchomości. Zmieniając rodzaj orzechów, sałatka będzie za każdym razem uzyskiwana z innym odcieniem smaku. Orzechy smażyć na suchej patelni. Usuń łuskę, jeśli jest dostępna. Włóż orzechy do torby i kilkakrotnie chodź po nich wałkiem do ciasta. Nie musisz mocno mielić orzechów w pył, małe kawałki powinny zostać złapane.
6. Dressing: wymieszaj majonez ze śmietaną w równych proporcjach, dodaj posiekane orzechy.
7. Sałatkę układamy warstwami na półmisku w kształcie półkuli lub układamy warstwami w głębokiej salaterce (w tym przypadku warstwy pójdą w odwrotnej kolejności), a następnie odwracamy salaterkę i wyjmujemy sałatkę.
kolejność warstw:
1 warstwa-drobno posiekane piersi (polać dressingiem);
2. warstwa-starte jajka na twardo (sól);
3. warstwa-starty ser (skrop dressingiem);
4. warstwa-połówki winogron.
warstwy powtórz.
pamiętaj, aby pozostawić sałatkę na co najmniej 5 godzin. Najsmaczniejsza sałatka okazuje się następnego dnia.
A przed podaniem wykonujemy obramowanie z liści zieleni lub sałaty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g