skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do dżemu
Krok 2:
Podpalamy garnek z wodą
Krok 3:
Gdy zrobi się wystarczająco gorąco, dodaj cukier. Powinien być znacznie większy niż woda, ponieważ przy innej proporcji dobry syrop nie zadziała.
Krok 4:
Wlej umytą irgę do gotowanej syropowej masy
Krok 5:
Wymieszaj jagody z syropem i poczekaj na następny szczyt, gdy lepka mieszanina się zagotuje. Gdy tylko syrop zacznie bulgotać, natychmiast obniż temperaturę gotowania do minimum i kontynuuj odparowywanie nadmiaru wilgoci, aż dżem osiągnie potrzebną gęstość.
Krok 6:
Ostatnim składnikiem i wcale nie obowiązkowym jest sok z cytryny z połowy cytryny. Doda kwaśności dżemowi.
Krok 7:
Przed wlaniem dżemu irgi do szklanych słoików upewnij się, że są dobrze ugotowane, podobnie jak pokrywki. W przeciwnym razie dżem może się dość szybko zepsuć.
Krok 8:
Pachnący dżem wraz filiżanką gorącej herbaty rozjaśni zimowe wieczory .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Irga - 45 kcal/100g