dżem irgi z cytryną na zimę

bardzo zdrowy i smaczny dżem o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Moja rodzina uwielbia dżem irgi.
eeloo4kaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
196 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do dżemu

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podpalamy garnek z wodą

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy zrobi się wystarczająco gorąco, dodaj cukier. Powinien być znacznie większy niż woda, ponieważ przy innej proporcji dobry syrop nie zadziała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej umytą irgę do gotowanej syropowej masy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj jagody z syropem i poczekaj na następny szczyt, gdy lepka mieszanina się zagotuje. Gdy tylko syrop zacznie bulgotać, natychmiast obniż temperaturę gotowania do minimum i kontynuuj odparowywanie nadmiaru wilgoci, aż dżem osiągnie potrzebną gęstość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostatnim składnikiem i wcale nie obowiązkowym jest sok z cytryny z połowy cytryny. Doda kwaśności dżemowi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed wlaniem dżemu irgi do szklanych słoików upewnij się, że są dobrze ugotowane, podobnie jak pokrywki. W przeciwnym razie dżem może się dość szybko zepsuć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pachnący dżem wraz filiżanką gorącej herbaty rozjaśni zimowe wieczory .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Irga - 45   kcal/100g

Podobne przepisy