skład / składniki
metoda gotowania
mięso żółwia zawiera duże ilości różnych minerałów, jodu i fosforu. Wynika to z faktu, że dieta żółwi składa się z glonów, planktonu, małych mięczaków i skorupiaków. Ponadto mięso żółwia jest bogatym źródłem cynku, wapnia, żelaza, niezbędnych aminokwasów. Warto wspomnieć o zdrowych białkach, które znajdują się również w mięsie żółwia. Wszystkie powyższe fakty sugerują, że ten rodzaj mięsa jest rzeczywiście bardzo zdrowy. Szczególnie zaleca się włączenie go do diety osób cierpiących na anemię. Witaminy, które są częścią tego mięsa, przyczyniają się do poprawy metabolizmu, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegają występowaniu patologii serca, przyspieszają procesy tworzenia krwi. Tak więc danie zaproponowane w tym przepisie można uznać za bardzo przydatne.
1. Mięso żółwia myjemy, wkładamy do rondla, w którym gotujemy zupę.
2. Napełnij mięso czystą wodą. Potrzeba trochę wody - tylko po to, by przykryć mięso.
3. Obierz plantan. Pocieramy na drobnej tarce. Pomoże zagęścić zupę.
4. Powstały kleik rozprowadzamy na patelni z mięsem żółwia.
5. Wysyłamy patelnię do ognia. Gotuj zupę często mieszając, aby kleik plantanowy nie osiadł na dnie.
6. Po zagotowaniu płynu zmniejsz ogień, gotuj, aż mięso będzie miękkie. Zajmie to około godziny.
7. Na samym końcu doprawiamy zupę solą do smaku.
8. Bluehead pachnie pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekaj ostrym nożem.
9. Zupę rozkładamy na porcje i posypujemy ziołami.
serwujemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mięso żółwia - 89 kcal/100g