kompot z irgi i malin na zimę

pyszny kompot o pięknym rubinowym kolorze. Sierpień, czas na przygotowania. Wysokiej jakości jagoda jest gotowana na dżemie, piękna-zamrożona, ale nadal śpiewa, chociaż pozostaje tylko mała. Co z nią zrobić ? Dobrym wyjściem jest zwijanie kompotów ! Można je gotować tylko jagodowo lub owocowo - jagody, pyszne są różne. Smak kompotu jest zwykle głęboki, bogaty. Ale jagoda jest wyrzucana, dała już całą swoją korzyść, aromat i kolor.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 6-12 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
50 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l - 15 minut. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nie zawiodłem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj syrop: - wlej cukier do wrzącej wody, wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posortowane i umyte jagody wypełnić podgrzane słoiki o 1/3.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać wrzący syrop cukrowy na brzeg szyi. Po 5-7 minutach syrop spuścić / za pomocą pokrywek z otworami lub innym urządzeniem/.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kwas cytrynowy do odsączonego syropu i zagotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I ponownie napełnij słoiki jagodami wrzącym syropem, aby syrop lekko rozlał się na brzeg szyi. Jeśli syrop nie wystarczy, dodaj czysty gorący syrop.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Rozwałkuj na stole, sprawdzając szczelność. / Lepiej jest położyć naturalną deskę/. Wytrzyj słoiki czystą, wilgotną szmatką i odwróć do góry nogami, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

zgodnie z tym przepisem kompot jest przygotowywany w sposób "przyspieszony", bez sterylizacji. Jeśli okaże się słodki, Zwykle rozcieńcza się go chłodną, przegotowaną wodą do smaku.
tę ilość syropu można wlać do 6 litrowych puszek i trochę pozostanie. Nie zaleca się używania słoików o mniejszej objętości, zbyt krótko utrzymują pożądaną temperaturę.
przy tej metodzie / metoda napełniania na gorąco / nie ma potrzeby liczenia wymaganej ilości wody i cukru za każdym razem, co jest bardzo wygodne.
Siła syropu zależy od liczby owoców w słoiku: im więcej owoców w słoiku, tym mocniejszy powinien być syrop i odwrotnie.

Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Irga - 45   kcal/100g

Podobne przepisy