skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszą rzeczą w tym przepisie jest przygotowanie słoików, reszta nie zajmie dużo czasu i wysiłku. Spłucz puszki sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l - 15 minut. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nie zawiodłem.
Krok 2:
Przygotuj syrop: - wlej cukier do wrzącej wody, wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty.
Krok 3:
Posortowane i umyte jagody wypełnić podgrzane słoiki o 1/3.
Krok 4:
Wlać wrzący syrop cukrowy na brzeg szyi. Po 5-7 minutach syrop spuścić / za pomocą pokrywek z otworami lub innym urządzeniem/.
Krok 5:
Dodaj kwas cytrynowy do odsączonego syropu i zagotuj.
Krok 6:
I ponownie napełnij słoiki jagodami wrzącym syropem, aby syrop lekko rozlał się na brzeg szyi. Jeśli syrop nie wystarczy, dodaj czysty gorący syrop.
Krok 7:
Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Rozwałkuj na stole, sprawdzając szczelność. / Lepiej jest położyć naturalną deskę/. Wytrzyj słoiki czystą, wilgotną szmatką i odwróć do góry nogami, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
zgodnie z tym przepisem kompot jest przygotowywany w sposób "przyspieszony", bez sterylizacji. Jeśli okaże się słodki, Zwykle rozcieńcza się go chłodną, przegotowaną wodą do smaku.
tę ilość syropu można wlać do 6 litrowych puszek i trochę pozostanie. Nie zaleca się używania słoików o mniejszej objętości, zbyt krótko utrzymują pożądaną temperaturę.
przy tej metodzie / metoda napełniania na gorąco / nie ma potrzeby liczenia wymaganej ilości wody i cukru za każdym razem, co jest bardzo wygodne.
Siła syropu zależy od liczby owoców w słoiku: im więcej owoców w słoiku, tym mocniejszy powinien być syrop i odwrotnie.
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Irga - 45 kcal/100g