przepis na klasyczną sałatkę mięsną z piklami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
dodaj sól do wody do gotowania (tylko jajka nie gotujemy w słonej wodzie):
1. Gotuj mięso do miękkości, wyjmij z bulionu i ostudź, pokrój w kostkę.
2. Jajka gotujemy, schładzamy, obieramy i kroimy w kostkę.
3. Gotuj marchewki i ziemniaki, ostudź, pokrój w kostkę.
4. Umyj świeży ogórek, pokrój go i ogórki kiszone w taki sam sposób, jak pozostałe składniki.
5. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
w dużej salaterce układamy wszystkie składniki, dodajemy kukurydzę, sól, pieprz i doprawiamy majonezem, dekorujemy według własnego gustu.
natychmiast podawaj sałatkę do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kuropatwa - 254 kcal/100g
- Cietrzew - 254 kcal/100g
- Dziczyzna - 200 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g