Grzyby drzewne marynowane

Naucz się fajnego sposobu marynowania grzybów. Marynowane grzyby drzewne można podawać z ziemniakami, ryżem i innymi dodatkami. Grzyby są marynowane wystarczająco szybko, co jest bardzo opłacalne. Z określonej ilości suszonych grzybów uzyskuje się niecały półlitrowy słoik.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Grzyby układamy w misce, napełniamy zimną wodą (1L), pozostawiamy do spęcznienia na 3 godziny, po czym wrzucamy do durszlaka i myjemy pod bieżącą wodą.

2. Ugotowane grzyby drzewne gotujemy we wrzącej wodzie przez 15 minut. 

3. Aby przygotować marynatę, wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, dodaj ziarna pieprzu, goździki, ocet i sól, wymieszaj.

4. Włóż grzyby do wrzącej marynaty, gotuj przez 15 minut, a następnie usuń je łyżką cedzakową.

gotowe marynowane grzyby można zjeść od razu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Grzyby drzewne - 91   kcal/100g

Podobne przepisy