ryż tajski z krewetkami z kurczaka i orzechami nerkowca

urozmaicaj swoją codzienność. Poczuj Azję. Podawać z pikantno-słodkim sosem. Uwielbiam obecność orzechów nerkowca w naczyniu. Kto odwiedził Tajlandię i pokochał ich kuchnię, na pewno będzie chciał ugotować coś z tego, co tam wypróbowali w domu. Ryż po tajsku w Tajlandii-jak nasze kotlety lub barszcz).
LeroczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 12 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 65 % 35 g
235 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Drobno posiekaj filet z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę (mam żółtą) pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Orzechy nerkowca smażyć na małym ogniu przez 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Biorę ryż jaśminowy w saszetkach - 3 saszetki. Zwracam uwagę, że 600 gramów powinno być gotowanym gotowanym ryżem, a nie surowym. Wkładamy wodę pod ryż, lekko solimy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mrożone krewetki zalać wrzącą wodą. Najlepiej wziąć krewetki królewskie. U mnie tym razem nie było(.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj ryż do miękkości. Na moim opakowaniu zalecany czas gotowania wynosi 10-15 minut, gotowałem - 10.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania ryżu obierz krewetki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy ryż wyjmujemy na talerz do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej olej roślinny na patelnię, smaż ostrą paprykę (moja jest sucha) i posiekany czosnek przez 5 minut i wyjmij.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej schłodzony ryż na talerz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na gorącej patelni w oleju roślinnym, w którym smażono czosnek i pieprz, rozłóż kurczaka i smaż na dużym ogniu, mieszając przez 3-5 minut, dodaj posiekaną paprykę i cebulę, smaż na dużym ogniu przez kolejne 5 minut, mieszając.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W międzyczasie posiekaj imbir (jest też jasnożółty).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj imbir na patelnię, wymieszaj, a następnie włóż orzechy i krewetki. Mieszaj i smaż przez 30 sekund.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj ryż.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlać sos sojowy, wymieszać, przykryć, gotować na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp posiekaną zieloną cebulą i kolendrą.

istnieje wiele odmian gotowania ryżu w stylu tajskim. Wszystko zależy od preferencji smakowych i produktów dostępnych pod ręką i w sklepie. Ta opcja jest jedną z nich.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ryż jaśminowy - 353   kcal/100g
  • Marynowany imbir - 51   kcal/100g

Podobne przepisy