marynowane masło w słoikach

otrzymujesz bardzo smaczne i chrupiące grzyby. Gotowanie jest dość proste. Z wyjątkiem czyszczenia. Marynata nadaje się do wszystkich grzybów leśnych.
LeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 60 % 3 g
26 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Myjemy, myjemy i gotujemy grzyby,( około 30 minut), zbieramy pianę. Ponownie dobrze spłukujemy durszlak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż marynatę. Dodaj wszystkie przyprawy oprócz octu. Gdy marynata się zagotuje, dodaj grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po ugotowaniu gotuj przez 30 minut, dodaj ocet i gotuj przez kolejne 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż do wysterylizowanego słoika, zamknij, zawiń.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy