Adjika pikantna bez pomidora

ostry sos na zimę-pyszny, szybki i łatwy! . Nie wyobrażam sobie już swojej jesieni bez półfabrykatów, bez & quot;i daj trochę spróbować & quot; i okrzyki & quot; jakie pyszne!"to troska o rodzinę i stworzenie komfortu w domu. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na Adjiki, który gotuję bez pomidora. SOS okazuje się ostry, aromatyczny i pikantny, myślę, że spodoba się wielu.
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 56 % 9 g
89 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Myjemy pieprz, usuwamy nasiona i łodygi (jeśli chcesz ostrzejszej Adjiki, nasiona papryki chili można zostawić), kroimy na kilka części.

2. Obierz czosnek.

3. Myjemy cukinię, obieramy z nasion i skórki (warto zauważyć, że waga 1 kg jest wskazana bez uwzględnienia nasion i skórki), kroimy na dowolne kawałki.

4. Jabłka również spłukujemy, obieramy, usuwamy strąki nasion, kroimy na ćwiartki.

5. Zmiel wszystkie przygotowane składniki za pomocą maszynki do mięsa za pomocą drobnego sitka i włóż do rondla.

6. Wlej olej roślinny do Adjiki, wlej sól i cukier, wymieszaj.

7. Wysyłamy rondel na średnim ogniu, gotujemy przez 40 minut po ugotowaniu, następnie wlewamy ocet i gotujemy przez dodatkowe 10 minut.

8. Wrzącą adżikę wkładamy do suchych sterylnych słoików i przykręcamy sterylnymi pokrywkami. Izolujemy słoiki kocem polarowym (lub czymś innym, ale ciepłym) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zajmie to około 24 godzin.

Przenieś puste miejsca do ciemnego i chłodnego miejsca do przechowywania (piwnicy lub piwnicy).

Adjika okazała się sławna! Umiarkowanie pikantne, soczyste, nie płynne-to, czego potrzebujesz do mięsa!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy