skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy pieprz, usuwamy nasiona i łodygi (jeśli chcesz ostrzejszej Adjiki, nasiona papryki chili można zostawić), kroimy na kilka części.
2. Obierz czosnek.
3. Myjemy cukinię, obieramy z nasion i skórki (warto zauważyć, że waga 1 kg jest wskazana bez uwzględnienia nasion i skórki), kroimy na dowolne kawałki.
4. Jabłka również spłukujemy, obieramy, usuwamy strąki nasion, kroimy na ćwiartki.
5. Zmiel wszystkie przygotowane składniki za pomocą maszynki do mięsa za pomocą drobnego sitka i włóż do rondla.
6. Wlej olej roślinny do Adjiki, wlej sól i cukier, wymieszaj.
7. Wysyłamy rondel na średnim ogniu, gotujemy przez 40 minut po ugotowaniu, następnie wlewamy ocet i gotujemy przez dodatkowe 10 minut.
8. Wrzącą adżikę wkładamy do suchych sterylnych słoików i przykręcamy sterylnymi pokrywkami. Izolujemy słoiki kocem polarowym (lub czymś innym, ale ciepłym) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zajmie to około 24 godzin.
Przenieś puste miejsca do ciemnego i chłodnego miejsca do przechowywania (piwnicy lub piwnicy).
Adjika okazała się sławna! Umiarkowanie pikantne, soczyste, nie płynne-to, czego potrzebujesz do mięsa!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g